Praktisch meettoestel verscherpt de jacht op de Europese ....

12.06.2007 / 09:03 / Rubriek: Informatief / Organisatie: Centrum voor werk en inkomen

Centrum voor werk en inkomen

http://www.cwinet.nl

Praktisch meettoestel verscherpt de jacht op de Europese alcoholzondaars

WISMAR, Duitsland, June 12 /PRNewswire/ --
Een glaasje drinken op een fuif of barbecue, en dan nog snel met de auto naar huis. De kans om op een alcoholcontrole te stuiten, wordt vaak laag ingeschat. Dat zou kunnen gaan veranderen. Met een handig toestel dat snel en precies het alcoholpercentage meet, verhoogt de politie in delen van Duitsland en Oostenrijk de druk op de beschonken chauffeur. Ook in Nederland is dit meettoestel nu geautoriseerd.

Volgens een studie van de Europese Commissie zullen op de Europese wegen ook dit jaar weer tienduizend mensen de dood vinden als gevolg van alcohol. Om en nabij de tien procent van de ongevallen met lichamelijk letsel zijn aan alcohol toe te schrijven, van de verkeersdoden zelfs één op vijf.

De alcoholcontroles van de politie mogen dan al vervelend en tijdrovend zijn, zij redden heel wat mensenlevens. De alcoholmeter AlcoQuant 6020 geeft de strijd tegen het rijden onder invloed nieuwe impulsen. De controles kunnen nu immers breder en efficiënter worden doorgevoerd.

"De AlcoQuant is duidelijk sneller dan de klassieke meettoestellen", zegt Marcus Lindenlaub, directeur van producent Envitec, een Honeywell-dochter in het Duitse Wismar. "De hele testprocedure neemt niet meer dan twintig seconden in beslag." Dit wordt mogelijk gemaakt door een zelf ontwikkelde elektrochemische sensor die enkel op alcohol reageert en - net als bij een brandstofcel - een elektrische stroom die fungeert als berekeningsbasis voor het promillegehalte. Na een meting is het toestel in een paar seconden weer bedrijfsklaar.

In Oostenrijk wordt de AlcoQuant al gebruikt sinds eind 2005. De politie kon er de controlepercentages met een veelvoud opdrijven, tot 90 van alle aangesproken chauffeurs. Ook eenheden van de Duitse politie maken al gebruik van het snelle toestel, dat overigens o.a. in samenwerking met de Duitse overheid werd ontwikkeld. In de volgende weken worden bovendien toelatingen verwacht in andere landen, ook in Nederland.

www.ima-gination.de/press_jun07/alcoquant.htm

Perscontact:

IMA Institut, Claudia Palozzo
Alstertor 1, D-20095 Hamburg
Tel: +49-4030-96960
Fax: +49-4030-969666
c.palozzo@ima-gination.de

Contact:

Perscontact: IMA Institut, Claudia Palozzo, Alstertor 1, D-20095 Hamburg, Tel:
+49-4030-96960, Fax: +49-4030-969666, c.palozzo@ima-gination.de