Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Preventiebeleid aanscherpen: op weg naar een betere kwaliteit van leven

Utrecht, 12 juni 2007 - Effectieve preventie kan een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven: langer gezond leven, langer gezond werken, en langer volwaardig deelnemen aan het maatschappelijk verkeer. Het huidige preventiebeleid is te weinig effectief en te vrijblijvend. De KNMG wil dat artsen hun expertise beter kunnen inzetten om hierin verbetering te brengen. Ook de burger, de verzekeraar en de overheid moeten meer geprikkeld worden om ziekte te voorkomen en gezondheid te bevorderen.

KNMG heeft haar visie op prioriteiten in het preventiebeleid vastgesteld in het document 'Volksgezondheid en Preventie'. De KNMG vindt het van groot belang dat het door de overheid gevoerde preventiebeleid met meer kracht wordt voortgezet. De ongezonde leefstijl die steeds meer mensen er op nahouden zal ertoe leiden dat de gemiddelde gezonde levensduur van Nederlanders omlaag gaat. Overgewicht door bewegingsarmoede en teveel eten, en alle ziekten die daar uit voortvloeien, worden een steeds groter probleem. Het anti-rookbeleid moet gericht worden aangescherpt, het gebruik van ongezonde voedingsmiddelen en teveel alcohol op jonge leeftijd moet krachtig worden teruggedrongen. Onveilig vrijen is nog altijd actueel en moet worden aangepakt. Kortom: meer en betere preventie, gericht op de grote risico's die iedereen kent, maar met veel minder vrijblijvendheid.

De KNMG vindt dat zwaardere middelen nodig zijn om een toekomstige generatie zo gezond mogelijk oud te laten worden en zo lang mogelijk maatschappelijk actief te laten zijn. Dat betekent:
* artsen beter faciliteren om bij te dragen aan effectieve preventie, die wordt ingezet op de doelgroepen die dit het hardst nodig hebben en waar het hoogste rendement kan worden verwacht;
* het preventiebeleid richten op het uiteindelijke doel: verhoging van de maatschappelijke participatie en de arbeidsparticipatie van de burger;
* een sterker prikkel- en financieringssysteem inbouwen dat er toe bijdraagt dat effectieve preventie ook daadwerkelijk wordt ingezet en gebruikt, en pseudo-preventie wordt bestreden.

Dat gaat meer kosten, maar ook meer opleveren. De samenleving vraagt steeds meer van artsen dat zij een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkómen van ziekten. De KNMG vindt dat een versterkte eerstelijnszorg het voortouw moet nemen. Huisartsen in nauwe samenwerking met GGD'en kunnen op lokaal en regionaal niveau veel meer voor de gezondheid van de burger betekenen dan nu. Maar ook bedrijfsartsen, jeugdartsen, klinisch specialisten en verpleeghuisartsen moeten hun expertise op preventiegebied in de zorg inbrengen. Ouderen worden in dit verband onterecht nogal eens vergeten. Een extra investering in de preventie van (nog meer) gezondheidsproblemen bij ouderen levert echter al snel resultaat en veel levensvreugde op.

De KNMG wil bevorderen dat effectieve preventie voor elke burger toegankelijk is. Niet- effectieve preventie moet worden tegengegaan; zoals meestal nutteloze maar op grote schaal aangeprezen medische check-ups, testen op ziekten die je misschien gaat krijgen maar waar niets aan te doen valt, en overbodige toevoegingen aan ons voedsel onder niet waar te maken gezondheidsclaims. Artsen moeten daaraan in ieder geval niet meewerken, zo luidt het standpunt van de artsenorganisatie.

De KNMG zal in overleg treden met relevante partijen, om het door haar voorgestane beleid met gezamenlijke inzet te realiseren.


---

Noot voor de redactie,