European Union



IP/07/806

Brussel, 12 juni 2007

Commercieel vervoer: proefproject voor beveiligde parkeerterreinen op het trans-Europese net

Om de veiligheid van alle weggebruikers te garanderen heeft vice-voorzitter Jacques Barrot vandaag deelgenomen aan de opstart van de werkzaamheden voor een proefproject dat tot doel heeft de aanleg van beveiligde parkeerterreinen voor het vervoer op het trans-Europese net aan te moedigen. In totaal zullen vijf proefterreinen worden aangelegd of uitgerust in Frankrijk, Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. Deze terreinen doen dienst als model dat de investeerders moet aanmoedigen het aanbod van dit type parkeerterreinen uit te breiden. De opening van het eerste beveiligde parkeerterrein, ter hoogte van afrit 20 van de snelweg A2 Brussel-Parijs, in de buurt van Valenciennes, is gepland voor januari 2008. De Commissie financiert de helft van de investeringen die nodig zijn voor dit proefproject.

Alvorens symbolisch een boom te planten op de plaats van het eerste beveiligde parkeerterrein dat in het kader van dit project zal worden aangelegd, benadrukte Jacques Barrot, vice-voorzitter van de Commissie en commissaris voor vervoer: "De Europese Unie doet meer dan alleen maar het wegvervoer veiliger en milieuvriendelijker maken. Zij werkt ook samen met het bedrijfsleven en de sociale partners om op het terrein concrete projecten uit te voeren die bijdragen tot een verbetering van de arbeidsvoorwaarden van de vervoersondernemers en de veiligheid van de goederen die zij vervoeren. De vervoersondernemers zullen in de loop van de komende maanden vaststellen dat het aanbod aan parkeerterreinen langs het trans-Europese net beter wordt afgestemd op hun behoeften."

In het kader van dit project wordt een beveiligd parkeerterrein in de buurt van Valenciennes aangelegd^ en worden investeringen gedaan om de veiligheid van de bestaande parkeerterreinen te Woernitz (Duitsland), Ashford (Verenigd Koninkrijk), Uhrsleben (Duitsland) en Luik (België) te verbeteren. Het project omvat ook de opstelling van normen en van een gegevensbank van parkeerterreinen langs het trans-Europese net. Het project is gebaseerd op een partnerschap tussen exploitanten van snelwegen en parkeerterreinen, verenigingen die logistiek- en wegvervoersondernemers vertegenwoordigen, vertegenwoordigers van de verzekeringssector en de politie. Het loopt over twee jaar en kost 10,9 miljoen euro, waarvan de helft door de Commissie wordt gefinancierd^ .

De Commissie heeft vandaag een oproep gepubliceerd tot het indienen van voorstellen , waarbij, in een tweede fase, aan een vijftigtal parkeerterreinen langs het trans-Europese net een Europees kwaliteits- en veiligheidslabel wordt toegekend. Geïnteresseerde organisaties kunnen tot 14 september voorstellen indienen.

Deze initiatieven helpen om, op bepaalde delen van het trans-Europese net, het gebrek weg te werken aan parkeerterreinen die voldoende zijn uitgerust om de rust en veiligheid van beroepsvervoerders te garanderen. Ze helpen ook om het hoofd te bieden aan de heropleving van misdrijven die gericht zijn tegen de vervoerde goederen of de voertuigen. De heropleving van deze misdrijven is een gevolg van de toename van het verkeer. Volgens recente studies heeft meer dan een op drie misdrijven tijdens internationaal wegvervoer plaats op een parkeerterrein.

Nadere informatie over het Europese beleid inzake vervoer over de weg vindt u op de volgende website: http://ec.europa.eu/transport/road/policy/index_en.htm
---

"Truck Etape Valenciennes"

Zie http://www.setpos.eu/

Zie
http://ec.europa.eu/dgs/energy_transport/grants/proposal_fr.htm