Ingezonden persbericht


Persbericht

Pleegouders bezorgd over wachtlijsten Jeugdzorg

In 2006 waren de wachtlijsten in de jeugdzorg weggewerkt. Op dit moment is er al weer ingestelde wachtlijst voor opname in Noord Holland, zijn er de reguliere wachtlijsten in de Pleegzorg en is er op veel plaatsen een meer dan 100% bezetting. De brancheorganisatie van de Bureau's Jeugdzorg vraagt ¤ 400 miljoen om het probleem oop te lossen. De NVP is van mening dat visie ontbreekt: wat gaat er nu structureel veranderen? Geld alleen levert geen structurele oplossing.

Artikel

Pleegouders bezorgd over wachtlijsten Jeugdzorg
De Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP), koepelorganisatie voor pleeggezinnen, maakt zich zorgen over de snelheid waarmee er weer wachtlijsten in de jeugdzorg zijn ontstaan. Begin dit jaar zijn nog campagnes gevoerd om pleegouders te werven; door mogelijke opnamestop kunnen er geen kinderen meer worden geplaatst. Ca. 280 kinderen moeten wachten op een goede plek om te wonen, ca. 970 gezinnen wacht op plaatsing van een pleegkind. Bovendien blijken de meeste Pleegzorgaanbieders een bezettingsgraad te hebben van meer dan 100%. Vanuit deze zorg is deze week een brief verstuurd aan de Provincie Noord Holland met als doel de Provincie als regiehouder van de jeugdzorg te wijzen op zijn verantwoordelijk voor het realiseren van de jeugdzorg. Wanneer binnen de andere provincies een opnamestop komt zullen ook zij deze brief van de NVP ontvangen. Eveneens gaat deze brief naar minister mr. A. Rouvoet en de Tweede Kamerleden. De NVP heeft zelf ook een aanbod geformuleerd als bijdrage aan de oplossing van het probleem. Haar dienstverlening aan pleeggezinnen levert een positieve bijdrage aan de betrokkenheid en motivatie van pleeggezinnen. En zo blijven deze beschikbaar voor de verzorging en opvoeding van kinderen die voor deze vorm van zorg zijn geïndiceerd. Daarnaast geldt dat er geen betere reclame is voor pleegzorg dan een enthousiaste pleegouder. Het standpunt van de NVP is overigens in overeenstemming met het regeringsbeleid. Wij verwijzen hiervoor o.a. naar het kerndossier Capaciteit jeugdzorg van de Directie Jeugdbeleid (Programmaministerie Jeugd en Gezin): "als kinderen niet meer thuis kunnen wonen is pleegzorg het beste alternatief".

Ook deelt de NVP de vijf kerndoelen van minister Rouvoet's beleid namelijk: Kinderen moeten gezond en veilig kunnen opgroeien, kinderen moeten hun talenten kunnen ontwikkelen en plezier maken,
ze moeten hun steentje bijdragen aan de maatschappij en ze moeten goed voorbereid zijn op de toekomst.

Voetnoot:
Voor ¤ 422.- per pleegkind per jaar kunnen wij onze positieve bijdrage gestand doen. Op jaarbasis is dat minder dan ¤ 1 miljoen. Tekstvak: Voor meer algemene informatie over de NVP:

Factsheet

Er zijn Nederland 11.750 pleeggezinnen en 19.400 pleegkinderen Wachtlijsten geïndiceerde jeugdzorg.
(bron: factsheet pleegzorg 2006 Pleegzorg Nederland)

Aantal kinderen langer dan 9 weken op de wachtlijst op 01-04-2007 Ambulant 699
Dagbehandeling 173
Pleegzorg 283
Residentieel 525
Totaal 1680

Totaal 1680* de cijfers zijn geëxtrapoleerd op basis van een responspercentage van 88 procent.
(bron: MOgroep persbericht d.d. 14 mei 2007)

Aantal gezinnen dat wacht op (bij) plaatsing van een pleegkind 970 (31 december 2006)

Kosten pleeggezinplaatsing (2004): ca ¤ 9.000 basisvariant, ¤ 18.000.- intentensieve variant. Kosten opname instelling jeugdzorg (2004) van ruim ¤ 12.000 tot ruim ¤ 50.000 per jaar. (bron: antwoorden kamervragen d.d. 26 april 2004)