Ingezonden persbericht


Persbericht


- EMBARGO tot 12 juni 20.00 uur! -

t.a.v. de Kunstredactie
Amsterdam, 12 juni 2007

zeven nieuwe toneelnominaties

Laatste nominaties VSCD Toneelprijzen 2007 bekend

De VSCD Toneeljury heeft de laatste nominaties voor het seizoen 2006-2007 bekend gemaakt. Voor de Louis d'Or zijn genomineerd: Helmert Woudenberg voor zijn rol van Pim Fortuyn in Fortuyn van Theaterbureau Grünfeld; Sabri Saad El Hamus voor zijn rol van Mohammed en Omnya in Mohammed en Omnya van Stichting Maqam Lamaqul en Productiehuis Frascati en Mark Rietman voor zijn rol van Friedrich Hofreiter in Het Wijde Land van Arthur Schnitzler door De Theatercompagnie.

Voor de Arlecchino en Colombina - de meest indrukwekkende mannelijke en vrouwelijke bijdragende rol - zijn elk twee nieuwe nominaties gevallen binnen eenzelfde productie. Nominaties voor zowel Bram Coopmans -voor zijn rol van Dick- alsmede Hein van der Heijden -voor zijn rol van Raymond F.-, beiden in de voorstelling Mighty Society 4 van Eric de Vroedt. En voor de Colombina zijn twee actrices uit Onschuld door het Ro Theater genomineerd: Fania Sorel voor haar rol van Rosa en Sylvia Poorta voor haar rol van Mevrouw Van Havezat.

Genomineerd voor de Arlecchino:

Bram Coopmans voor zijn rol van Dick in Mighty Society 4 van Eric de Vroedt. Volgens de jury: "Coopmans speelt in deze voorstelling de ogenschijnlijk aardige man met een verborgen agenda en is in deze rol opnieuw even onvoorspelbaar als gevaarlijk. Als de buitenstaander in dit stuk geeft hij met zijn spel impulsen aan zijn tegenspelers. De combinatie van dienstbaarheid en agressie die hij hier laat zien, is fascinerend om naar te kijken."

Hein van der Heijden voor zijn rol van Raymond F. in Mighty Society 4 van Eric de Vroedt. "De gelaagdheid in het cynisme die Van der Heijden in deze rol toont, is bijzonder knap. Zijn personage gaat op zoek naar nieuwe idealen en haalt die onmiddellijk weer onderuit. In zijn spel suggereert Van der Heijden onverschilligheid, maar hij is daarin onberekenbaar. Technisch uiterst vernuftig schakelt deze acteur tussen allerlei gemoedsstemmingen", aldus de jury.

Genomineerd voor de Colombina:
Fania Sorel voor haar rol van Rosa in Onschuld door het Ro Theater. De jury over deze nominatie: "Het meisje Rosa dat Sorel in deze voorstelling speelt, heeft de hoop op een beter leven in wezen al opgegeven, en pleegt geen verzet meer tegen die leegte. Deze actrice laat dat ontroerend mooi zien; in een even kwetsbare als aanwezige rol, die alle aandacht trekt, ook al wil haar personage dat juist niet."

Sylvia Poorta voor haar rol van Mevrouw Van Havezat in Onschuld door het Ro Theater. "Sylvia Poorta weet in deze rol met grotesk, bijna clownesk spel, in een potsierlijke uitdossing, de toeschouwer diep te raken met haar verwarde verhalen over een getroebleerd verleden. Op onverwachte momenten duikt ze in deze voorstelling op, en dan is ze er ook. Achter haar geschminkte gezicht, een masker bijna, verraden haar lege ogen een groot verdriet", aldus de jury.

Genomineerd voor de Louis d'Or:
Helmert Woudenberg voor zijn rol van Pim Fortuyn in Fortuyn van Theaterbureau Grünfeld. De jury zegt het volgende: "In deze solo weet Woudenberg alle valkuilen van het onderwerp 'de icoon Fortuyn' niet alleen behendig te omzeilen, maar hij slaagt er ook in om stapje voor stapje een nieuw licht op dit fenomeen te werpen. Woudenberg geeft geen simpele imitatie, maar kruipt via een listig opgebouwde tekst langzaam in de huid van zijn personage. In deze voorstelling bereikt hij tenslotte een mooi evenwicht tussen het persoonlijke en het publieke aspect van het raadsel Fortuyn."

Sabri Saad El Hamus voor zijn rol van Mohammed en Omnya in Mohammed en Omnya van Stichting Maqam Lamaqul en Productiehuis Frascati. "Met een uiterste precisie in motoriek, stemgebruik en beweging trekt El Hamus in deze solovoorstelling alle registers open. Ondanks zijn gruwelijke verhaal weet Saad El Hamus toch ook de liefdevolle kant van zijn egoïstische personage weer te geven. Hij schakelt fenomenaal tussen de dader- en de slachtofferrol en laat zien wat virtuoos acteren is", aldus de jury.

Mark Rietman voor zijn rol van Friedrich Hofreiter in Het Wijde Land van Arthur Schnitzler door De Theatercompagnie. De jury zegt over zijn nominatie: "De lichtheid waarmee Rietman de rol van deze oercharmeur vertolkt is even geniaal als verraderlijk. Met een enorme flair en overtuigingskracht speelt hij de rol van de eeuwige jeune premier, die naar het eind toe steeds meer de onthutsende schaduwkant daarvan laat zien. Rietman verandert in deze creatie grandioos van bijna frivool naar complete verstarring."

Eerder werden reeds genomineerd:

Louis d'Or: Michael Pas voor zijn rol van August in August, August, August van De Paardenkathedraal en Dirk Roofthooft voor zijn rol van Kurt Köpler in Mefisto for ever van Het Toneelhuis. Theo d'Or: Loes Luca voor haar rol in Moordwijven van KIK Productions, Ariane Schluter voor de rol van Zerline in De Dienstmeid Zerline van Orkater, Will van Kralingen voor de rol van Elisabeth I in Maria Stuart door het Nationale Toneel en Monique Kuijpers voor haar rol van Vera in Vrede van Keesen&Co. Arlecchino: Reinout Bussemaker voor zijn rol van Broes in Vrede van Keesen&Co. Colombina: Chris Nietvelt voor haar rol van Athene in Oresteia, een coproductie van Toneelgroep Amsterdam en NTGent. VSCD Mimeprijs: de voorstelling While we were holding it together een coproductie van LISA/Ivana Müller en Productiehuis Rotterdam

Over de prijzen
De Arlecchino wordt toegekend aan de meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol. De Colombina is de prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol. De Louis d'Or is voor de meest indrukwekkende mannelijke dragende rol. De Theo d'Or is de prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol.

De jury
De VSCD Toneeljury bestaat uit: Ruud van Zuilen (voorzitter), Simon van den Berg, Leonie Clement, Jetta Ernst, Hein Janssen, Leo Kievit, René van der Pluijm, Neil Wallace en Jos Zwietink.

Uitreiking tijdens het Gala van het Nederlands Theater Op 9 september 2007 - de slotavond van theaterfestival TF - worden de VSCD Toneelprijzen uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater in de Stadsschouwburg Amsterdam. Bij deze gelegenheid wordt ook de winnaar van de Toneel Publieksprijs bekend gemaakt.

Noot aan de redactie:
Voor meer informatie over de VSCD Toneelprijzen, de VSCD Mimeprijs, de Toneel Publieksprijs, foto's of interviews, kunt u contact opnemen met Bureau Promotie Podiumkunsten, Karin Geelink: 020-5789200/206, karin@promotiepodiumkunsten.nl

Meer informatie over theaterfestival TF vindt u op www.tf