Gemeente Heerlen

Nieuwe energie is groeisector
Keuze Scheuten stelt teleur

De gemeente Heerlen, provincie Limburg, gemeente Aken, het Liof en Avantis voerden de afgelopen periode intensieve acquisitie om de zonnecellenfabriek van Scheuten Solar naar Parkstad Limburg te halen. De mogelijke vestiging van Scheuten op science and businesspark Avantis had de bestaande groei van de werkgelegenheid en van de economische sector "nieuwe energie" in Parkstad een extra impuls kunnen geven. Ondanks een riant bod, heeft Scheuten anders besloten. Betrokken partijen zijn teleurgesteld, maar niet verslagen.

"Dit is een enorme tegenvaller. Te meer omdat we ons zo ontzettend ingespannen hebben om Scheuten hierheen te halen", zegt de wethouder Riet de Wit (Economie). "De komst van Scheuten had kunnen leiden tot een versnelling van de economische groei in deze stad en regio. We blijven onze uiterste best doen voor meer werkgelegenheid en verdere economische groei."

Ook de burgemeester van Heerlen en voorzitter van Parkstad Limburg, Toine Gresel, verzekert dat Parkstad Limburg blijft werken aan uitbreiding van de sector nieuwe energie. "Zonne-energie én Avantis spelen daarbij een belangrijke rol", aldus Gresel.

Oberbürgermeister van de stad Aken, Jürgen Linden, ondertekende samen met Gresel het bidboek voor Scheuten. Hij betreurt dat de gezamenlijke inzet van Aken en Parkstad Limburg niet tot resultaat heeft geleid. Net als Gresel is hij vast van plan door te gaan met de verdere economische ontwikkeling op energiegebied in de regio: "Het nieuwe E.ON Energy Research Center, de snelle uitbreiding van Solland Solar Energy en het nieuwe laboratorium voor siliciumtechnologie FESTpv zijn hiervoor de belangrijkste pilaren", zegt Linden. "Samen met de opleidings- en onderzoeksinstellingen uit de regio werken wij aan een grensoverschrijdend cluster op het gebied van energie voor. Dit is uniek in Europa."

Broedplaats Avantis
"Ik betreur het zeer dat Scheuten niet voor Avantis gekozen heeft", zegt ook directeur René Seijben van Avantis. "Ik ben er nog steeds van overtuigd dat er nergens in Europa een standplaats is met zoveel voordelen als op Avantis. De bedrijven kunnen hun werknemers werven op drie arbeidsmarkten (Duitsland, Nederland en België). Er is geen gebied in Europa met zo'n hoge concentratie aan kennisinstellingen. Het onderwijsaanbod is uitstekend, zowel voor laag-, middelbaar, hoger en universitair geschoolden. De verbindingen met de rest van Europa zijn uitstekend. Niet voor niets geldt op Avantis de slogan: Aan grenzen ontstaat energie!"

In de economische ontwikkeling van nieuwe energie is European Science and Business Park Avantis een belangrijke troef. Daar ontwikkelt zich de belangrijkste broedplaats van Nederland voor innovatie en duurzame energie. Zonnecellenfabrikant Solland Solar Energy is op Avantis gevestigd en breidt flink uit. Ook kenniscentrum E-Avantis en adviesbureau Ecofys zijn gehuisvest op Avantis. Onderzoekscentrum/laboratorium Front End Silicon Technology Centre komt binnenkort. Nederland en Nordrhein-Westfalen zullen deze ontwikkeling verder blijven vormgeven."

HEERLEN, 12 juni 2007

Gemeente Heerlen
Concernstaf Communicatie
Karen Glerum
(045) 560 40 70
06 - 30731041 (buiten kantooruren)
persvoorlichting@heerlen.nl

Avantis European Science and Business Park
René Seijben, Directeur

(045) 56 88 112

06 - 54947724

-----------------------
b e r i c h t

p e r s


---- --