Gemeente Enkhuizen

12 Juni 2007

Nieuwe hoogwerker voor de brandweer

Op dinsdag 12 juni is de nieuwe hoogwerker van de brandweer Enkhuizen aan de gemeenteraad worden getoond en vond de officiële overdracht aan het korps plaats. Het college en de gemeenteraad waren uitgenodigd kort voor de raadsvergadering van 19.30 uur bij het stadhuis aanwezig te zijn. Ook het korps was ter plaatse.

Er kwam hiermee een einde aan een traject van vele jaren aan voorbereiding voor de aanschaf van dit specialistische voertuig. De oude hoogwerker van Enkhuizen is inmiddels 30 jaar oud en heeft bij vele calamiteiten zijn waarde bewezen. Uiteraard bij diverse reddingen, maar ook vanwege de bluscapaciteit bij branden, bijvoorbeeld in de Cash en Carry, het Chinese restaurant in de Nieuwstraat, Openbare Werken in de Westerstraat en DVK. Voor de monumentale binnenstad is bluscapaciteit van boven van groot belang, om brandoverslag naar naastgelegen gebouwen te voorkomen. Gelukkig heeft de gemeenteraad dat ook ingezien en werd krediet voor het nieuwe voertuig beschikbaar gesteld.

De nieuwe hoogwerker heeft een maximale werkhoogte van 32 meter. Maar wat voor de gemeente Enkhuizen nog belangrijker is: het voertuig heeft een reikwijdte tot wel 27 meter. De draaicirkel is een stuk kleiner dan die van het oude voertuig, waardoor makkelijker in de nauwe straatjes van de binnenstad kan worden gemanoeuvreerd. Diverse accessoires zijn beschikbaar, zoals een speciale brancardsteun voor hulp aan ambulances. De techniek van hoogwerkers heeft in de loop der jaren niet stilgestaan. Er is dan ook een opleidingsplan opgesteld. Het korps heeft de laatste 3 maanden flink kunnen oefenen en ziet nu de kans het voertuig daadwerkelijk in te zetten.

Een flink aantal Nederlandse brandweerkorpsen heeft gelijktijdig een nieuwe hoogwerker aangeschaft. Er zijn in één opdracht negen voertuigen besteld, waardoor een behoorlijk inkoopvoordeel kon worden gerealiseerd. Niet alleen qua kosten, maar ook qua tijd. Het is een gemeentelijk voertuig, maar ook in de buurgemeenten kan het voertuig worden ingezet. Hiervoor is een regionale vergoedingsregeling afgesproken.
Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl