Skatebond Nederland


Persbericht Skatebond Nederland


Ingmar Berga wint open wedstrijd in Leimuiden


Ingmar Berga uit Hoogeveen heeft vanavond de open skeelerwedstrijd in Leimuiden gewonnen. Hij klopte in de eindsprint Willem Hut uit Groningen. Arjan Mombarg uit Vorden kwam als derde binnen. De drie hadden het laatste kwartier van de wedstrijd samen een kopgroep gevormd.


De race ging over 40 minuten en drie ronden op een snel parcours van 700 meter met traditiegetrouw veel publiek. Halverwege de koers was er een kopgroep van drie: Willem Hut, de Australiër Michael Byrne, die vorig jaar won in Leimuiden, en de Zeeuw Andries Minderhoud (Waarde). Minderhoud kon het tempo in de vluchtgroep niet bijbenen. Later moest ook Byrne (Univé) eraf, zodat Hut (Habovo) alleen doorging.
Ingmar Berga (DSB), tweevoudig titelhouder op de baan (punten- en afvalkoers) én nationaal kampioen marathonschaatsen, overbrugde met succes het gat. Na tien minuten sprong ook Mombarg (Nefit) naar de vluchters toe. Het laatste kwartier bleef het drietal in goede samenwerking uit de greep van het peloton. De sprint ging tussen Berga en Hut. Mombarg sprintte niet mee: "Ik had al veel gegeven toen ik naar ze toe reed, ik wilde geen kramp krijgen." Ingmar Berga had op het laatste moment nog besloten naar Leimuiden af te reizen. "Ik had gisteren en vanochtend een tamelijk zware training, maar ik had toch veel zin om hier te rijden."
Joost Vink uit Noordwijkerhout was in deze gecombineerde A- en B-wedstrijd de eerste B-rijder op de 11e plaats, gevolgd door Martijn van Es uit Zoeterwoude (12e) en Raymond Jansen uit Delft (13e).


C1/V1/D1

Nick Roetman (C1) uit Oosthuizen won de gecombineerde wedstrijd van C1, veteranen 1 en dames 1. Ben van Ham (C1) uit Reusel werd tweede, Hans Peschier (C1) uit Noordwijkerhout derde. Ze vormden een kopgroep, die enkele tientallen meters voor het peloton uit reed. Hans Peschier was de iniatiefnemer voor de ontsnapping. Hij reed enige tijd alleen, waarna Nick Roetman zich bij hem voegde. Op het laatst sprong Ben van Ham er nog naar toe.
Hilde Goovaerts uit het Belgische Zemst was op plaats 5 de eerste dame, gevolgd door de Australische Angeline Thomas (6e) en Yvonne Spigt uit Wervershoof (7e).
Rob Dubbers uit Vianen was op de 8e plaats de eerste veteraan, André van der Burg uit Delft (11e) de tweede en Theo Selman uit Driel (17e) de derde.


C2/V2/D2

Bart van Velzen (C2) uit Leimuiden zegevierde voor eigen publiek. Bram Hachmang (C2) uit Wormerveer finishte als tweede, Vincent Rensen (C2) uit Purmerend als derde.
De eerste vrouw was Sabine van der Wiel uit Leiden op plaats 12, de tweede Bionda Heeringa uit Delft (14e) en de derde Petra Spigt uit Grootebroek (19e).
Peter Groot uit Broek in Waterland finishte als eerste veteraan, gevolgd door Wil van der Neut uit Oudewater (6e) en Martin Valat uit Rhoon (7e).


Uitslagen: www.skatebond.nl/speed


www.skatebond.nl