NEN


Basiseisen voor veiligheidsmanagementsysteem in ziekenhuizen

Tijdens het symposium 'Voorkom schade, werk veilig' op 12 juni is het eerste exemplaar gepresenteerd van een nieuwe Nederlands Technische Afspraak (NTA) voor de basiseisen van een veiligheidsmanagementsysteem in ziekenhuizen.

De NTA 8009:2007 'Veiligheidsmanagementsysteem voor ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszorg verlenen' is een initiatief van drie belangrijke koepelorganisaties in de gezondheidszorg: de NVZ, de Orde en het LEVV. Het document komt voort uit het landelijke project VMSzorg en is onderdeel van het plan 'Voorkom schade. Werk veilig'. Hierin maken partijen binnen de gezondheidszorg structurele afspraken over kwaliteit en veiligheid in ziekenhuizen.
Vanuit het initiatief van de NVZ vereniging van ziekenhuizen, de Orde van Medisch Specialisten en het Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging zijn afspraken opgesteld voor de basiseisen van een veiligheidsmanagementsysteem. Dit heeft geleid tot de NTA 8009:2007. De onderwerpen en basiseisen zijn vastgelegd door 36 partijen, waaronder 9 pilot ziekenhuizen, de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie, het Nederlands Instituut voor Accreditatie van Ziekenhuizen en Stichting Harmonisatie Kwaliteitsborging in de Zorg.

Groeimodel
De NTA wil de risico's voor patiënten beheersen en verminderen om patiëntveiligheid te vergroten. Hij vergroot uniformiteit, effectiviteit, inzichtelijkheid en openheid van het veiligheidsmanagementsysteem en is het kan dienen als objectief normatief kader voor interne en externe toetsing. De NTA voorziet erin dat ziekenhuizen op een logische wijze het
veiligheidsmanagementsysteem verder opbouwen en verdiepen. Vanuit het project VMSzorg wordt meteen gestartt met een tekstuele revisie. Alle ziekenhuizen kunnen aanvullingen op de huidige tekst indienen. De nieuwe versie van de NTA wordt maart 2008 verwacht. Daarna worden onderdelen van de NTA inhoudelijk verder uitgewerkt, wat in 2011 uiteindelijk leidt tot een NEN-norm voor een
veiligheidsmanagementsysteem in ziekenhuizen.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze NTA of over het normalisatieproces: Tamara Slagter,
(015) 2 690 279, tamara.slagter@nen.nl of Marieke van 't Root, (015) 2 690 103, marieke.vantroot@nen.nl.
Voor inhoudelijke informatie over het VMSzorg project: www.vmszorg.nl. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NTA 8009:2007 nl (Norm)
[s?DetailPagina.Persbericht.Basiseisen_voor_veiligheidsmanagementsyste em_in_ziekenhuizen.241783]