Heerlen, 13 mei 2007

PERSBERICHT

Fietsersbond: gereserveerd geld voor fietsenstalling centrum Heerlen niet schrappen.

De afdeling Parkstad Limburg van de Fietserbond vraagt in een brief aan de gemeenteraad van Heerlen met klem om niet akkoord te gaan met het schrappen van de gereserveerde gelden voor een ondergrondse of inpandige bewaakte (gratis) fietsenstalling in het centrum van Heerlen.
B&W stellen de gemeenteraad namelijk via een begrotingswijziging voor om deze middelen geheel of grotendeels op een andere wijze te bestemmen. Dit voorstel wordt waarschijnlijk geagendeerd voor de raadsvergadering van 12 juni 2007.

De Fietsersbond afdeling Parkstad - Limburg zal het zeer betreuren als de gemeenteraad dit voorstel overneemt en akkoord zou gaan met het afboeken van deze reservering. Voorzitter Harrie Winteraeken gaat er vanuit dat een dergelijke fietsenstalling nog steeds de prioriteit van de gemeenteraad heeft: "Ik ben in ieder geval erg verbaasd dat B&W hier blijkbaar geen prioriteit meer aan geven. De behoefte aan de goede bewaakte fietsenstalling, zeker in de buurt van het glaspaleis, het winkel- en het uitgaanscentrum is de laatste tijd zeker niet minder geworden. Het lukt ook andere gemeenten (met Maastricht als mooi voorbeeld) om een dergelijke voorziening te realiseren".

Naar de mening van de Fietsersbond is voldoende aangetoond dat de behoefte aan een duurzame fietsenstalling in het centrum groot is. Uit een verleden jaar uitgevoerde locatiestudie bleek dat er zeker ook mogelijkheden aanwezig zijn. Wethouder Jos Offermans verzekerde de Fietsersbond eind vorig jaar dat toen de fietsenstalling onder de Bongerd niet door kon gaan, er een andere plek zou worden gezocht en dat deze fietsenstalling in ongeveer 2 jaar zou worden gerealiseerd. De Fietsersbond vindt dat de wethouder zich daar ook echt voor moet inspannen en zeker niet het hiervoor gereserveerde geld moet "weggeven".

Harrie Winteraeken verwacht eigenlijk van dit college van B&W een meer voortvarend beleid en uitvoering: "Nu lijkt het er sterk op dat men "achteruit boert". Als de gereserveerde middelen voor een fietsenstalling worden geschrapt, dan zal het te zijner tijd niet eenvoudig zal worden om hier weer de benodigde gelden voor te vinden en zal dus de realisatie van de fietsenstalling weer vertraging oplopen".

Noten voor de redactie:

. De Fietsersbond heeft tijdens de eerste jaarmarkt op 17 april jl. een gratis bewaakte fietsenstalling gehad. Dit was een groot succes. De capaciteit van 80 beschikbare fietsklemmen was zo klein dat veel fietsen dubbel geparkeerd werden. Wethouder Jos Offermans heeft onze fietsenstalling ook bezocht. Hij was zeer zeker onder de indruk.
. In dit verband is het ook verontrustend dat het opgestelde Fietsbeleidsplan, waarvan het ontwerp medio 2006 gereed is gekomen, ook forse vertraging oploopt.
. De brief aan de gemeenteraad is te uwer informatie bijgevoegd. Indien u nog vragen heeft, kunt u terecht mij of bij Jos van Genderen (adres hieronder).

Alvast bedankt voor de aandacht,
namens het bestuur van de afdeling Parkstad van de Fietsersbond,

Harrie Winteraeken (voorzitter)

adres secretaris:
Jos van Genderen
Ovidiusstraat 17
6417 VR Heerlen
tel.nr. 045 574 15 90
e-mailadres: j.vangenderen@home.nl

adres voorzitter:
Esschenweg 65
6412 PW Ten Esschen - Heerlen
tel.nr. 045 522 87 20
e-mailadres: hwinteraeken@hotmail.com

---- --

Heerlen, 13 mei 2007

Aan: de leden van de gemeenteraad van Heerlen
Postbus 1
6400 AA Heerlen

Geachte raadsleden,

gisteren zijn wij door gemeenteraadslid Roel Leers erop geattendeerd dat het college van burgemeester en wethouders uw raad voorstelt om de gereserveerde middelen voor het realiseren van een ondergrondse of inpandige bewaakte (gratis) fietsenstalling geheel of grotendeels op een andere wijze te bestemmen. Wij verwijzen u naar de 50e begrotingswijziging, die onder deze brief is toegevoegd. Dit voorstel voor wijziging van de begroting is geagendeerd voor de commissie Publieke dienstverlening, Algemene bestuurlijke aangelegenheden en Financiën van morgen, 14 mei 2007 en als deze commissie en het presidium daarmee akkoord gaan, ook voor de raadsvergadering van 12 juni 2007.

De Fietsersbond afdeling Parkstad - Limburg wenst kenbaar te maken dat wij het zeer zullen betreuren als uw raad dit voorstel overneemt en akkoord zou gaan met het afboeken van deze reservering. Wij gaan er vanuit dat de realisatie van een dergelijke fietsenstalling nog steeds de prioriteit van de gemeenteraad heeft. Wij zijn in ieder geval erg verbaasd dat B&W hier blijkbaar geen prioriteit meer aan geven. De behoefte aan de goede bewaakte fietsenstalling, zeker in de buurt van het glaspaleis, het winkel- en het uitgaanscentrum is de laatste tijd zeker niet minder geworden. Het lukt ook andere gemeenten (met Maastricht als mooi voorbeeld) om een dergelijke voorziening te realiseren.
Wij hebben, zoals u wellicht weet, tijdens de eerste jaarmarkt op 17 april jl. een gratis bewaakte fietsenstalling gehad. Dit was een groot succes. De capaciteit van 80 beschikbare fietsklemmen was zo klein dat veel fietsen dubbel geparkeerd werden. Wethouder Jos Offermans heeft onze fietsenstalling ook bezocht. Hij was zeer zeker onder de indruk.

Naar onze mening is voldoende aangetoond dat de behoefte aan een duurzame fietsenstalling in het centrum groot is. We beseffen dat het niet eenvoudig is om een fietsenstalling in deze drukbebouwde omgeving te realiseren. Uit een verleden jaar uitgevoerde locatiestudie bleek echter dat er zeker mogelijkheden aanwezig zijn. Toen de fietsenstalling onder de Bongerd niet door kon gaan, omdat de aanbesteding van het pleinenplan al te ver gevorderd was, werd ons in het halfjaarlijks overleg van 8 december 2006 door wethouder Offermans verzekerd dat er een andere plek wordt gezocht en dat deze fietsenstalling in ongeveer 2 jaar zou worden gerealiseerd.

In dit verband vinden wij het ook verontrustend dat het opgestelde Fietsbeleidsplan, waarvan het ontwerp medio 2006 gereed is gekomen, ook forse vertraging oploopt. Wij verwachten eigenlijk van dit college van B&W een meer voortvarend beleid en uitvoering. Nu lijkt het er sterk op dat men "achteruit boert". Want u zult ook wel beseffen dat als de gereserveerde middelen voor een fietsenstalling worden geschrapt, het te zijner tijd niet eenvoudig zal worden om hier weer de benodigde gelden voor te vinden en dat dus de realisatie weer vertraging zal oplopen.

Vandaar dat wij u met klem vragen niet akkoord te gaan de 50e begrotingswijziging voor zover deze inhoudt dat hiermee de gereserveerde middelen voor een fietsenstalling in het centrum van Heerlen worden geschrapt.
Indien u nog een nadere toelichting wenst, dan zijn wij hier vanzelfsprekend graag toe bereid.

Met vriendelijke groeten,
namens het bestuur van de afdeling Parkstad Limburg van de Fietsersbond,

Harrie Winteraeken (voorzitter)

ps.: deze brief is vanwege de korte termijn ook per e-mail verstuurd naar een groot aantal gemeenteraadsleden.

adres secretaris:
Jos van Genderen
Ovidiusstraat 17
6417 VR Heerlen
tel.nr. 045 574 15 90
e-mailadres: j.vangenderen@home.nl

adres voorzitter:
Esschenweg 65
6412 PW Ten Esschen - Heerlen
tel.nr. 045 522 87 20
e-mailadres: hwinteraeken@hotmail.com

De 50e wijziging van de begroting 2007.
Betreft het beschikbaar stellen van een krediet van E 1.670.000,-- (incl. BTW) ten behoeve van het gemeentelijk aandeel in de kosten van de Netwerkanalyse Zuid-Limburg in het kader van de nota Mobiliteit voor de eerste tranche.
Deze kosten worden gedekt door te beschikken over de middelen van:
Het incidenteel budget voor de fietsenstalling E 551.857,--
Het in het MBP gereserveerde budget fietsenstalling

voor de jaren 2007, 2008,2009 en 2010 van elk

E 100.000,-- per jaar ofwel E 400.000,--
De algemene reserves
300012 reserve MBP E 25.887,--
300013 reserve MBP E 3.438,--
300067 reserve MBP E 150.000,--
300072 reserve MBP E 313.000,--
300073 reserve MBP E 26.394,--
de Algemene Reserve E 199.424,--
Totaal dekking E 1.670.000,--
(2007/1905 B&W d.d. 27-03-2007).

---- --