Politiebond ACP

14 juni 2007

Uit het landelijk overleg...

Categorie: ACP - nieuws, Actueel, Uit het landelijk overleg...

Op donderdag 12 juni heeft de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties weer overlegd met de politiebonden. Namens de ACP waren Gerrit van de Kamp en Esmé Rijs daarbij aanwezig.

Regeling levensloop
De levensloopregeling politie wordt al uitgevoerd. In het overleg van vandaag is het document Regeling Levensloop Politie officieel vastgesteld. Hierin vindt u bijvoorbeeld terug uit welke bronnen gespaard kan worden, wat er met het tegoed gebeurt als u naar een andere werkgever gaat, op welke manieren het levenslooptegoed kan worden opgenomen etc. Deze regeling is van toepassing op alle werknemers van de politie die meedoen aan de levensloopregeling.

Rechtspositie AOE/DSI
Er is lang gewerkt aan een uniforme rechtspositie voor collegas die werken bij de Aanhoudings- en Ondersteuningseenheden (AOE) en de Dienst Speciale Interventies (DSI). Tot nu toe waren er per regio andere afspraken bij medewerkers van de AOE/DSI. Met deze landelijke regeling komt daaraan een einde. Samen met het veld zijn de regionale regelingen vergeleken en is er één regeling gemaakt. In de regeling zijn opgenomen: een maandelijkse toelage van 15% op het maximum van het salaris van de medewerker, afkoop van consignatie en onkosten en een onkostenvergoeding voor kleding. Ook zijn er duidelijke afspraken gemaakt over loopbaanbeleid (in- door- en uitstroom) en de indexering van de vergoedingen. De ACP is tevreden met de regeling zoals die nu is afgesproken. Uit gesprekken met ACP leden die werken bij de AOE/DSI bleek dat ook zij tevreden zijn met het pakket. De afspraken gaan in met terugwerkende kracht naar 1 juli 2006.

Rijvaardigheidstraining en gevolgen aansprakelijkheid In een eerder overleg met de minister hebben wij gesproken over een rijvaardigheidstraining voor politiemensen (zie verslag van CGOP april). Daarbij hebben wij de vraag gesteld hoe het geregeld is met de aansprakelijkheid van de ambtenaar wanneer deze een ongeval veroorzaakt. Want hoe zit het wanneer de toets van de rijvaardigheidstraining niet gehaald wordt en u een ongeval veroorzaakt? Waar ligt dan de aansprakelijkheid? Volgens de ACP kan die nooit bij de individuele ambtenaar neergelegd worden. De minister kwam vandaag op dit onderwerp terug: het eventuele verhaal van schade op de ambtenaar is afhankelijk van de omstandigheden van het ongeval en niet van de uitkomst van de rijvaardigheidstraining. Met andere woorden: wanneer u de rijvaardigheidstraining heeft gevolgd, verandert er niets aan de gevolgen voor de aansprakelijkheid. Dit is de verantwoordelijkheid van de korpsen, waarbij wel wordt aangetekend dat bewust roekeloos rijgedrag natuurlijk altijd wordt onderworpen aan een rechterlijke toets (net zoals nu het geval is).

Flexbepalingen
In het Barp (rechtspositie politie) zijn artikelen opgenomen waarin de regels staan rondom flexwerken. Dat wil zeggen dat hierin de voorwaarden staan waaraan een tijdje werken in een ander korps of bij een dienst van het KLPD/ de NR moet voldoen. Denk hierbij aan de termijn van tewerkstelling en de afspraken hoe en op welke plek u