Gemeente Hoogeveen

Afzender: SEV, InAxis en gemeente Hoogeveen

Bewoners en gemeenten exploreren nieuwe terreinen van democratie

Drie gemeenten voorop met zeggenschap bewoners

Nieuwe vormen van bewonerszeggenschap duiken de laatste vijf jaar in het hele land op. De gemeenten Hoogeveen, Breda en Deventer zijn de drie koplopers. Dit blijkt uit een inventarisatie die woensdag 13 juni in Hoogeveen wordt gepresenteerd, tijdens het congres âDe bewoner als buurteigenaarâ.

Het congres is bedoeld om de Hoogeveense aanpak te presenteren aan andere gemeenten en elkaar te stimuleren tot vormen van directe democratie. Pieter Winsemius is een van de sprekers. De oud-minister is de auteur van een publicatie van de WRR (wetenschappelijke raad voor het regeringsbeleid) getiteld âVertrouwen in de buurtâ (2006). De organisatie van het congres is in handen van SEV, InAxis en de gemeente Hoogeveen. SEV is de experimenteerorganisatie van woningbouwcorporaties, InAxis is de commissie innovatie openbaar bestuur van het ministerie van Binnenlandse zaken. De inventarisatie van bewonerszeggenschap in het land is gedaan door Joop Hofman Allianties en Stichting Agora Europa.

Partnerschap in Hoogeveen

Hoogeveen heeft sinds mei 2007 een vernieuwende aanpak die zich de komende jaren moet bewijzen. De aanpak heet De Smederijen van Hoogeveen en omvat een keuze gemeentebreed en met diverse instanties voor een partnerschap met bewoners. De instanties zijn de gemeente, woningcorporaties, politie en welzijnswerk. De gemeente heeft systematisch de begroting onderzocht en budgetten naar de bewoners overgeheveld. Alle instanties stellen mensen beschikbaar en de corporaties ook middelen. Daarnaast is bijzonder dat in Hoogeveen elk dorp en elke buurt een eigen Toekomstagenda gaat maken. De omvang van de buurten is door bewoners bepaald op basis van hun eigen beleving. Verder valt Hoogeveen op door de omvangrijke budgetten die de dorpen en buurten daarvoor krijgen.

Bewoners aan zet in Deventer

Deventer is het verst als het gaat om het betrekken van bewoners bij wijkplannen. Deventer kent al vanaf 1992 de Deventer Wijkaanpak, waarbij bewoners zelf per jaar honderden ideeën indienen, selecteren en met een eigen wijkbudget uitvoeren.

Bewoners opdrachtgever in Breda

Breda loopt voorop in het zelf maken van keuzes door wijkbewoners. In twee Bredase wijken hebben bewoners niet alleen geld en keuzerecht, maar zijn ze ook opdrachtgever voor de uitvoering.

Andere gemeenten die zich onderscheiden met buurtgericht werken zijn Delft, Zaanstad en Enschede. Hoe in totaal 25 gemeenten staan ten opzichte van elkaar, wordt tijdens het congres van 13 juni gepresenteerd.

Meer informatie over het congres is te vinden op www.rostra.nl en over de Hoogeveense aanpak op www.hoogeveen.nl/wijkendorp.

08 juni 2007