Gemeente Hilversum

'Over rondkomen gesproken' trekt veel belangstelling

8 juni 2007
Het aantal aanmeldingen voor 'Over rondkomen gesproken' is overweldigend. Tijdens deze bijeenkomst (13 juni) gaan Hilversummers met een laag inkomen, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en de gemeente met elkaar in gesprek over mogelijke oplossingen om de sociale en financiële positie van de minima te verbeteren. Ruim 350 klanten van de Sociale Dienst en ruim 70 vertegenwoordigers van diverse organisaties hebben zich inmiddels voor de bijeenkomst aangemeld. Reden voor wethouder Karin Walters (Sociale Zaken) om op 29 juni een tweede bijeenkomst te organiseren.

De bijeenkomsten vinden plaats in de Burgerzaal van het Raadhuis. Daar is per keer plaats voor zo'n 120 mensen. Het programma is daar ook op ingericht. De mensen die zijn uitgenodigd voor 13 juni hebben deze week een bevestigingbrief ontvangen. Mensen voor wie op 13 juni geen plaats is, hebben een brief ontvangen met het verzoek zich telefonisch te willen opgeven voor 29 juni. Als ook deze bijeenkomst maximaal bezet is, krijgen alle mensen die ondanks hun aanmelding nog niet konden deelnemen spoedig daarna een uitnodiging om de resultaten van de twee bijeenkomsten te bespreken.

'Over rondkomen gesproken' daagt mensen met een kleine beurs uit om creatieve, aansprekende ideeën aan te dragen om de armoede en schulden in Hilversum te helpen verlichten. Dat gebeurt in samenwerking en dialoog met vertegenwoordigers van instellingen, verenigingen, kerken en de gemeente.
Bijna 5% van alle huishoudens in Hilversum moet rondkomen van het bestaansminimum (tussen de 600 en 1.100 euro per maand, afhankelijk van de gezinssituatie). Dat zijn bijna 2.000 huishoudens. Oudere alleenstaanden en alleenstaande ouders zijn extra kwetsbaar. De groep die rond moet komen van een inkomen net boven het minimum is nog veel groter. Het college ziet het als haar morele plicht goed voor de inwoners van Hilversum te zorgen. Betere voorlichting over en toegankelijkheid van de bijzondere bijstand en schuldhulpverlening zijn daarbij belangrijke instrumenten.
Initiatiefnemer is de gemeente Hilversum met medewerking van de Cliëntenraad Sociale Zaken en de Nederlandse afdeling van het Europees Anti Armoede Netwerk (EAPN).