Ingezonden persbericht


Persbericht Driebergen, 12 juni 2007

Advies YfC-Nederland tijdens rondetafelgesprek over problematiek hangjongeren

"Meer blauw op straat werkt alleen mét focus op preventie" Op uitnodiging van de algemene commissie voor Wonen, Wijken en Integratie neemt YfC-Nederland vanuit haar ervaringsdeskundigheid, aanstaande woensdag 13 juni deel aan een rondetafelgesprek met Tweede-Kamerleden en andere betrokkenen. Onderwerp van gesprek zijn de recente ontwikkelingen in de problematiek rond hangjongeren naar aanleiding van de gebeurtenissen in de Utrechtse wijk Ondiep. YfC|Nederland verzorgt op dit moment op vijftien locaties The Mall jongerenwelzijnswerk, onder andere in de G-4 steden.

Lange-termijn aanpak
In het rondetafelgesprek zal Teus Visser, hoofd YfClLokaal Werk, aandacht vragen voor het belang van relationeel jongerenwerk. Visser: "Om jongeren die in de problemen zitten uitzicht te geven op een goede toekomst is het vaak nodig om jarenlang betrokken te zijn bij hun leven. Door de vaak projectmatige financiering vanuit de overheid wordt het steeds lastiger om kwalitatief relationeel jongerenwerk te realiseren. De kwaliteit van het jongerenwerk in Nederland loopt hierdoor ernstig gevaar."

"Een schrijnend voorbeeld uit ons werk: een jongerenmentor van één van onze locaties, die al twee jaar een groep van veertig jongeren begeleidt, moet stoppen met zijn werk. De subsidies worden met de komst van het nieuwe kabinet met name geïnvesteerd in veiligheid en politie/justitie. Dit betekent een verlies van waardevolle contacten met veertig jongeren die voor veel overlast en problemen (kunnen) zorgen. Het gevaar bestaat dat het positieve effect van meer blauw op straat teniet gedaan wordt door het stoppen van deze en andere goedlopende projecten." Investeren in jongeren vraagt een lange-termijn aanpak. YfC pleit ervoor dat ook de aanpak van de politiek verder gaat dan een regeerperiode. Positieve benadering

Daarnaast vindt YfC het belangrijk om jongeren niet uitsluitend negatief te positioneren, zoals in de media regelmatig gebeurt. Zonder de aanwezige problemen te negeren, neemt het YfC|The Mall jongerenwelzijnswerk positieve signalen als uitgangspunt voor wat ze met jongeren willen bereiken. Visser: "Jongeren verdienen een eerlijke kans en de praktijk leert dat dit uitgangspunt ons verder brengt dan werken met negatieve stempels. Zet jongeren positief aan de slag en benut hun kwaliteit." Gezamenlijke aanpak

Als laatste wil YfC-Nederland laten zien dat een gezamenlijke aanpak van de problematiek onder hangjongeren, zoals dat bijvoorbeeld gebeurt in De Baarsjes, Amsterdam effectief en snel werkt. Visser: "Er is daar een goed overleg tussen politie, welzijn en politiek om samen te komen tot het beste resultaat voor de jongere. Wij willen graag dat jongeren verantwoordelijkheid gaan nemen voor zichzelf en de maatschappij om hen heen en we willen hen een toekomst geven om van te dromen en dat doen we graag samen!"