Bezuiniging treft BredeScholen in voortgezet onderwijs

woensdag 13 juni 2007

Schoolleiders en -bestuurders in het voortgezet onderwijs vinden dat het kabinet de voorgenomen bezuiniging van 84 miljoen moet intrekken. De VO-raad dreigt met acties als praten niets oplevert.

De VO-raad, die de werkgevers in het onderwijs vertegenwoordigt, is bang dat vooral ook BredeScholengemeenschappen de dupe worden van de maatregelen. Het aantal leerlingen per klas zal met name bij havo en vwo toenemen en op hetzelfde niveau komen als in categoriale scholen en smalle scholengemeenschappen. De kans bestaat dat kleinere locaties van deze scholen moeten sluiten en ook zorg en begeleiding afnemen. Daardoor verschraalt het aanbod en vergroot de werkdruk van het personeel. Gevolg kan zijn dat leerlingen minder presteren. De raad vraagt afzonderlijke scholen alle consequenties van de bezuiniging in kaart te brengen.

In eerste instantie worden gesprekken gevoerd met de onderwijsspecialisten van de fracties. Die moeten ertoe leiden dat de bezuiniging van tafel gaat tijdens het 100 dagen debat op 19 juni en tijdens de behandeling van de voorjaarsnota in juli. Mocht dat niet lukken, dan zal de VO-raad verdergaande acties organiseren die gericht zijn op het maximaal genereren van publiciteit, ouders bewust maken wat de desastreuze gevolgen van het plan zijn en het bundelen van de grote actiebereidheid bij scholen. Een deel van de onrust wordt veroorzaakt door onduidelijkheid over de maatregel. Los van de 84 miljoen vreest het voortgezet onderwijs structureel 195 miljoen euro tekort te komen voor het plegen van regulier onderhoud aan gebouwen, lokalen, stoelen en tafels. Ook over die angst wordt gesproken.