Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2060717820

Vragen van het lid Dibi (GroenLinks) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Dijksma, en de minister voor Jeugd en Gezin over de druk op gymlessen. (Ingezonden 11 juni 2007)


1
Bent u bekend met de uitkomsten van de CNV-enquête `Helft scholen heeft problemen met lessen lichamelijke opvoeding'? 1)


2
Wat is het oordeel van de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op de fikse hoeveelheid klachten?


3
Deelt u de mening dat de veranderende situatie ten aanzien van het vak bewegingsonderwijs heeft geleid tot een negatief effect op de arbeidsmarktpositie van pasafgestudeerde Pabo- studenten en tot een hogere werkdruk van wel bevoegde oudere leerkrachten? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen om de negatieve effecten terug te dringen? Zo neen, waarom niet?


4
Bent u op de hoogte van de vakleerkracht `nieuwe stijl' zoals beschreven door de Koninklijke Vereniging voor Leraren Lichamelijke Opvoeding (KVLO)? 2)


5
Ziet u, met het oog op de problematiek rondom overgewicht bij kinderen, het belang in van de zogenaamde vakleerkracht `nieuwe stijl' bij het vormgeven van bewegingsactiviteiten in de naschoolse opvang en in het kader van de Brede School? Zo ja, bent u bereid extra budget beschikbaar te stellen voor het bevorderen van de vakleerkracht `nieuwe stijl'?


6
Bent u bekend met de positieve resultaten van het project `Scoren voor Gezondheid' van de stichting Meer dan Voetbal? 3)


7
Bent u bereid om scholen meer armslag te geven in het aangaan van samenwerkingsverbanden met gemeenten en sportverenigingen om vijf maal per week een sportaanbod te organiseren tijdens en na schooltijd? Zo ja, op welke wijze wilt u deze combinatiefuncties tot stand brengen?


8
Bent u bereid deze schriftelijke vragen vóór het AO `Bevoegdheid voor het vak bewegingsonderwijs in het primair onderwijs' van 20 juni a.s. te beantwoorden?


1)
http://www.cnvo.nl/home/nieuws/artikel/22029/?tx_ttnews%5Byear%5D=2007&tx_ttnews%
5Bmonth%5D=06&cHash=55d074a30d

2) persbericht `Basisscholen willen vakleerkracht voor gym', 1 juni 2007
3) Telegraaf, 26 mei 2007