Gemeente Amsterdam


Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam

Postbus 202 Directie Communicatie 1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 29672117
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Persbericht
Datum 13 juni 2007
Kenmerk 100

Aanpak overlast prioriteit Amsterdamse driehoek

De aanpak van overlast in Amsterdam is prioriteit van de driehoek. Politie, gemeente en openbaar ministerie trekken gezamenlijk op bij de bestrijding van overlast. In Amsterdam-West loopt op dit moment een project waarbij zogenaamde straatcoaches de taak hebben om hangjongeren aan te spreken op hun gedrag. Zij werken daarbij nauw samen met de politie.

In het Algemeen Dagblad van vandaag wordt de suggestie gewekt dat de straatcoaches politietaken zouden overnemen. Dat is niet het geval. De straatcoaches vullen het 'gat' dat is ontstaan tussen politietaken en het jongerenwerk. Als de overlastgevende jongeren zich niet laten corrigeren door de straatcoaches en er sprake is van hinderlijk en crimineel gedrag, dan neemt de politie het direct van de straatcoaches over. Deze nauwe samenwerking tussen de straatcoaches en de politie is essentieel voor het succes van deze aanpak. De politie is én blijft verantwoordelijk voor de aanpak van crimineel gedrag en voert daarnaast haar eigen surveillances uit.

De doelgroep van de straatcoaches betreft jongeren die overlast veroorzaken. Die groep kenmerkt zich door bewust (verbaal) de confrontatie met bewoners, ondernemers, politiemensen en andere instanties op te zoeken. Door gebruik te maken van de vaardigheden en mogelijkheden van de straatcoaches (zij spreken de taal van de straat) wordt deze groep bereikt. De manier waarop de jongeren worden aangesproken en worden gecorrigeerd blijkt effectief, want het aantal overlastmeldingen is sinds de introductie van de straatcoaches afgenomen. Het gevolg daarvan is dat de politie ook minder heeft moeten optreden.

Pb-100