Socialistische Partij

SP-amendement zorgt voor gelijke rechten voor beide ouders

13-06-2007 * De SP heeft een mooi succes behaald voor scheidende ouders, en voor de kinderen van de ouders die uit elkaar gaan. Tijdens de behandeling van het wetsvoorstel 'Voortgezet Ouderschap' pleitte Jan de Wit er voor dat 'gelijkwaardig ouderschap' de norm moet worden in de wet. Het amendement van Jan de Wit werd door een ruime meerderheid aangenomen in de Tweede Kamer.

Per jaar verliezen duizenden kinderen het contact met een van de ouders (meestal de vader) als gevolg van een partnerscheiding, en nog eens duizenden houden slecht contact over. Daardoor loopt een groeiende groep kinderen het risico van schade in de ontwikkeling. De SP vindt al geruime tijd dat we zouden moeten spreken van gelijkwaardig ouderschap, om duidelijk te makend dat beide ouders gelijke rechten hebben, ook na echtscheiding. Het is in het belang van het kind dat het contact heeft met beíde ouders en ook verzorgd wordt door beide ouders. Het amendement komt dan ook tegemoet aan de eisen van organisaties als Dwaze vaders en SOS Pappa. Jan de Wit: "De wet voortgezet ouderschap was niet goed genoeg, gelijkwaardig ouderschap is veel sterker en geeft een duidelijk signaal dat beide ouders gelijke rechten hebben. Kinderen hebben ook na echtscheiding recht op verzorging en opvoeding door beide ouders."

Gelijkwaardig ouderschap wordt nu niet alleen de hoofdregel na echtscheiding, maar ook na het beëindigen van een geregistreerd partnerschap of het beëindigen van een periode van samenleven. Deze wettelijke basis voor gelijkwaardig ouderschap geeft ouders een uitgangspositie om gezamenlijk tot een bij hun situatie passende oplossing te komen. "Mensen kunnen dus in goed overleg afspraken maken die bij hun situatie passen, daarover bestaat geen twijfel," aldus Jan de Wit. "Maar het is goed dat gelijkwaardig ouderschap de norm wordt, wanneer mensen niet tot overeenstemming komen geven we hiermee ook de rechter een duidelijke richting aan. Het uitgangspunt is gelijke rechten voor beide ouders."