Provincie Overijssel

Persbericht 07-122

Zwolle, 13 juni 2007

Provincie ondersteunt participatieprojecten van gemeenten bij Wet Maatschappelijke Ondersteuning

De provincie Overijssel stelt geld beschikbaar aan gemeenten om ze te ondersteunen bij de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De Overijsselse gemeenten krijgen in totaal ¤ 849.720,-- die ze gaan inzetten voor diverse projecten zoals een betere ondersteuning van mantelzorg, cliënt- en burgerparticipatie, zorg en technologie, het vergroten van de zelfredzaamheid van senioren, ondersteuning van de jeugd en innovatie van welzijn.

De WMO betekent dat gemeenten er nu voor moeten zorgen dat mensen mee kunnen doen in de samenleving. Participatie is het sleutelwoord. Vorig jaar heeft de provincie hierin de gemeenten ondersteund. Ook dit jaar hebben Gedeputeerde Staten besloten de gemeenten financieel te ondersteunen. In tegenstelling tot vorig jaar ligt de nadruk nu op de inhoudelijke verbreding naar meerdere terreinen en prestatievelden van de WMO. 'We vinden het belangrijk dat de Overijsselse gemeenten werk kunnen maken van de rode draad van de WMO, namelijk bevorderen dat mensen mee kunnen doen in buurten, wijken en kernen. "Dat is een grote uitdaging voor gemeenten en daarom staan we niet aan de zijlijn, maar ondersteunen we innovatieve en vernieuwende projecten", aldus Gert Ranter, gedeputeerde Jeugd, Sociale infrastructuur en Maatschappelijke Ontwikkeling van de provincie Overijssel.

De Overijsselse gemeenten hebben de provincie om steun gevraagd voor verschillende soorten projecten. Zo gaan de gemeenten Haaksbergen, Hof van Twente, Hengelo, Losser en Dinkelland projecten uitvoeren om de positie van mantelzorgers te versterken. Een ander thema waarop projecten konden worden ingediend is innovatie van welzijn. De gemeente Almelo gaat binnen dit thema haar project PersoonsGebonden Budget Welzijn verbreden door andere gemeenten hierover voor te lichten, en verdiepen door het project uit te breiden naar mensen met psychiatrische problemen. De tweede ronde van het provinciale ondersteuningsaanbod is tevens de laatste ronde. Hiermee heeft de provincie meer dan 4 miljoen euro geïnvesteerd in de WMO. Aan het eind van het jaar organiseert de provincie een conferentie waarin de Overijsselse gemeenten goede voorbeelden uitwisselen en zodoende van elkaar kunnen leren.

Informatie: team Communicatie, Bonnie van der Meer, telefoon 038 499 92 24 of bij spoedvragen buiten kantooruren 06 183 00 003



Provincie Overijssel