Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Bewoners Bloemfonteinblokken vragen om meer huurwoningen

Meer betaalbare huurwoningen bij sloop/nieuwbouw van de Bloemfonteinblokken. Die wens hebben bewoners op 7 juni onderstreept in de deelraadcommissie Afrikaanderwijk-Hillesluis.

Verdeling bijstellen
Liefst zien de bewoners dat hun huizen behouden blijven, maar bij sloop moet volgens hen de verdeling koop-/huurwoningen worden bijgesteld.

Contraonderzoek
Of sloop echt nodig is, moet onderzocht worden, aldus Peter Beniest, woordvoeder van de bewonerscommissie Bloemfontein. Een funderingsonderzoek door woningcorporatie Vestia wordt door de bewoners aangevochten. Daarin staat dat pas over vijftien jaar problemen met de funderingen begĂ­nnen, aldus Beniest. De bewonerscommissie heeft opdracht gegeven voor een contraonderzoek.

In de wijk blijven
Bewoner Edward Bottse vulde aan dat tachtig procent van ondervraagde bewoners in de wijk wil blijven wonen. Het is hier rustig. Mensen kunnen de dure nieuwbouwwoningen niet betalen. Het gaat om enkele honderden huurwoningen waarvoor Vestia een plan van eisen heeft gemaakt dat besproken is met bewoners.

Brabantse huisjes
Na eerdere protesten van bewoners heeft Vestia de verhouding 80% koop en 20% huurwoningen bijgesteld, gaf Beniest aan. Het is nu 70/30, doordat er 24 betaalbare huurwoningen zijn bijgekomen bij nieuwbouw van de Brabantse huisjes. Maar met 280 bewoners is dat veel te weinig. Wij willen in de buurt blijven wonen, in betaalbare huizen, en weten niet waar we ergens anders terechtkunnen.

Bevoegdheid stad
De verdeling 80/20 is een eis van de gemeente, wist Beniest. Deelgemeentevoorzitter Dagmar Oudshoorn, die in de commissievergadering reageerde namens het dagelijks bestuur, bevestigde dat. De verhouding koop/huur is geen bevoegdheid van de deelgemeente, maar van de stad.

Leefbaar
Henk van Rijn (Leefbaar Rotterdam) zei in een reactie dat de deelgemeente officieel nog niet van de plannen op de hoogte is. Er zijn nog geen vergunningen aangevraagd. Hij gaf wel aan dat alleen huurwoningen bouwen niet goed is. Wil je de wijk leefbaar houden, dan moet je gevarieerd bouwen, dat is de toekomst.

Parkstad
Beniest wierp tegen dat Vestia in eerdere projecten ook al veel duurder woningen heeft gebouwd en dat die bij de verdeling mee zouden moeten worden geteld. Ook zei hij dat in Parkstad 50 % koop- en 50 % huurwoningen worden gebouwd. Waarom kan daar wel van de verdeling 80/20 worden afgeweken? Ons voorstel is: bouw in Parkstad zoveel mogelijk koopwoningen en hier meer huurwoningen.

Hele wijk
Beniest vertelde de commissie dat Vestia binnenkort om de tafel zit met de Bewonersorganisatie Afrikaanderwijk om plannen voor de hele wijk te bespreken. Hij zou daar graag bij aanschuiven. De deelraadscommissie stemde uiteindelijk in met een voorstel van commissievoorzitter Yusuf Tahiroglu om het dagelijks bestuur te vragen of het iets kan betekenen om de wens van een andere verdeling van koop- en huurwoningen te realiseren.