Gemeente Lansingerland


Uitreiking waardering jonge mantelzorgers
mantelzorger Maarten

Het Steunpunt Mantelzorg en Vrijwillige Thuishulp Lansingerland hebben het initiatief genomen om aandacht te vragen voor de groep van jonge mantelzorgers onder de 25 jaar. Wethouder Boedhoe reikte 12 juni de prijzen uit.

Wat is mantelzorg?

Mantelzorg is de zorg op je nemen voor een chronisch zieke of gehandicapte vader, moeder, broer of zus.

De feiten: cijfers in Nederland

· 1 op de 10 kinderen groeit op met een chronisch zieke of gehandicapte ouder

· 1,2 miljoen kinderen hebben een ouder met een psychiatrische diagnose

· 1 op de 13 kinderen heeft een ouder met een alcoholprobleem
· 400.000 kinderen hebben een ouder met een chronische lichamelijke ziekte

· 300.000 kinderen hebben een chronisch zieke of gehandicapte broer of zus (onder de 25 jaar)
De cijfers gelden voor jongeren onder de 25 jaar. In Nederland zijn er 4,9 miljoen jongeren.

Taken van een jonge `verzorger'

· huishoudelijk werk als boodschappen doen, schoonmaken en koken
· persoonlijke verzorging van de zieke of gehandicapte, zoals wassen en aankleden

· zorgen voor andere kinderen in het gezin

· zaken buitenshuis regelen, zoals naar de apotheek gaan
· emotionele steun bieden

Steunpunt Mantelzorg en Vrijwillige Thuishulp Lansingerland

Veel jonge mantelzorgers vinden het de gewoonste zaak van de wereld dat ze voor iemand in het gezin zorgen. Ze groeien er vaak van kinds af aan mee op. Daardoor kunnen ze vaak niet echt kind zijn en missen ze veel.

Evenals volwassen mantelzorgers vinden de jongere mantelzorgers de zorg die ze bieden vanzelfsprekend.

Bovenstaande cijfers geven aan om hoeveel jongeren het gaat en we weten uit onderzoek dat jongeren er soms onder gebukt gaan. Ze moeten zich veel ontzeggen of veel missen in aandacht en zorg voor henzelf.

De taak die het Steunpunt Mantelzorg zich stelt is om mantelzorgers in het zonnetje te zetten; om terug te koppelen hoe groot de waardering voor mantelzorgers in onze samenleving is. Ook om in de samenleving mantelzorgers te steunen in hun zorgtaken in het gezin. Daarom wil het Steunpunt samen met jongerenwerkers en gemeente volgend jaar zien of een project mogelijk is om meer jonge mantelzorgers te bereiken.

Maarten de jonge mantelzorger

Door de jury is deze inzending gekozen om de waardering te ontvangen. Twee mantelzorgers: Maarten en Jonathan. Twee broers die vanaf 1991 naast hun ouders, helpen bij het leven en welzijn van twee pleegkinderen in het gezin.

Maarten en Jonathan namen de pleegkinderen, vanaf het begin in 1991, mee naar school. Op school in de pauze werden ze door de broers begeleid. De broers hielpen met aankleden, oppassen, medicijnen innemen, allerlei activiteiten begeleiden, gesprekken voeren, begeleiden bij de sportclub (om daar goodwill te krijgen), en nog veel meer.

Zoals hun ouders zeggen: voor deze pleegkinderen en voor ons zijn Maarten en Jonathan van onschatbare waarde. Zonder de twee zoons zouden de pleegkinderen nooit in dit gezin hebben kunnen opgroeien. Maarten nam in een vroeg stadium al opvoedkundige taken over van zijn ouders.

De ouders van Maarten en Jonathan hebben hen aangemeld uit dankbaarheid en respect voor hun zoons en omdat Maarten en Jonathan zich nooit uit zichzelf zouden aanmelden voor de waarderingsprijs.

Jonathan kon er helaas niet bij zijn, zijn ouders namen de prijs voor hem in ontvangst. Wethouder Boedhoe rijkt de prijs uit aan Maarten, de ouders kijken trots toe.

Een woord van dank aan het Steunpunt Mantelzorg en Vrijwillige Thuishulp Lansingerland voor het initiatief dat genomen is met het uitreiken van deze prijs. De gemeente ondersteunt dit ten zeerste!