Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Curriculum gericht op multidisciplinaire en maatschappelijke vraagstukken Bacheloropleiding Biologie van de Vrije Universiteit vernieuwd

"We are now starting the century of biology" - J. Craig Venter, pioneer in het ophelderen van het humane genoom.

Vanaf september 2007 start de bacheloropleiding Biologie aan de VU in een geheel vernieuwde opzet. Het nieuwe curriculum sluit beter aan bij biologische vraagstukken die op dit moment spelen in de maatschappij. Studenten leren daarnaast verbanden te leggen tussen de diverse biologische disciplines. "Onze missie is om kennis en inzichten uit de moderne biologie op uitdagende manier over te dragen op jonge mensen en zo een nieuwe generatie van topbiologen op te leiden die ankers hebben in de maatschappij," zegt prof. dr. Nico van Straalen van het Instituut der Ecologische Wetenschappen.

In de nieuwe opzet werken studenten met thematische blokken waarbinnen ze een biologisch vraagstuk vanuit verschillende invalshoeken bekijken. Zo kan het dat in één blok bijvoorbeeld onderwerpen uit zowel de genetica, als de ecologie en neurobiologie aan bod komen. Uitgangspunten van het nieuwe programma zijn:
Biologie is een eigentijdse studie die uitdagend is en inzicht geeft in maatschappelijk belangrijke zaken
Binnen de opleiding is er veel aandacht voor diepgang op belangrijke onderwerpen van de moderne biologie die aansluiten bij beeldbepalende speerpunten van de faculteit (genetica, neurowetenschappen, ecologie) Het verplichte gedeelte van het programma is georganiseerd in thematisch opgezette blokken van acht weken. Aan het eind van het tweede jaar en in het derde jaar is veel keuzevrijheid door middel van specialisatiecursussen en een onderzoekstage.

Biologie bestudeert het leven in al zijn fascinerende diversiteit, van virus tot mens. De aarde kent een enorme verscheidenheid aan levensvormen. Met nieuwe technologieën hebben biologen ontdekt dat al die levensvormen werken volgens dezelfde principes. In muizen, fruitvliegen, wormen en planten, en zelfs in bacteriën worden dezelfde bouwstenen en processen gevonden als in de mens. Biologen aan de VU specialiseren zich daarom in de 'universele principes' van het leven, zoals die tot uitdrukking komen in erfelijkheid, ontwikkeling, gedrag, ecologie en evolutie.

De biologie zal de belangrijkste drijvende kracht zijn voor economische groei en sociale ontwikkeling in de komende jaren. Biologische inzichten zijn namelijk cruciaal voor vernieuwingen in de geneeskunde, de landbouw en het klimaatbeleid. De biologieopleiding aan de VU koestert de verwevenheid van biologie met maatschappelijke ontwikkelingen.

De modules van het eerste jaar zijn:
Cyclus van het leven;
Evolutie en diversiteit van leven;
Genen, hersenen en gedrag;
Methodologie en onderzoek in de biologie;
Ecologie, mens en natuur.