Provincie Limburg

Persberichten

Uitbreiding toezicht bodemsanering
Gedeputeerde Staten hebben besloten het toezicht op bodemsaneringen uit te voeren conform de recent landelijk geïntroduceerde Handreiking Adequate Bestuurlijke Handhaving (HABH). Daarvoor wordt de formatie van de afdeling Milieu en Duurzame Ontwikkeling met één formatieplaats uitgebreid.

In 2006 is door de inspectie van VROM het toezicht op bodemsaneringen beoordeeld met als conclusie dat in kwalitatieve zin meer dan voldoende wordt gescoord, echter te weinig formatie beschikbaar is om dit niveau op alle aspecten van bodemsaneringen in te zetten. Door uitbreiding van de formatie wordt op deze wijze invulling gegeven aan het verbetertraject ten aanzien van het kwantitatieve toezicht.

Het voeren van toezicht conform de HABH kent een breder kader dan enkel controle op bodemsaneringen. Inhoudelijk betekent dit dat naast het houden van toezicht op de juiste uitvoering van grond- en grondwatersaneringen, ook grondstromen van en naar een saneringslocatie, klachtmeldingen en incidenten worden gecontroleerd. Hiermee wordt beoogd dat de risicos ten aanzien van verspreiding van risicovolle stoffen en aansprakelijkheid tot een minimum worden beperkt.

13-6-2007 14:21