FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: rode kaart voor Mars leidt tot vakbondsrechten werknemers

Het uitdelen van een rode kaart aan het management van Mars in Veghel heeft geleid tot het verkrijgen van vakbondsrechten voor de werknemers. Afgelopen vrijdag startte FNV Bondgenoten een actietraject met als doel een verbetering van de arbeidsvoorwaarden en wettelijke vakbondsvrijheid voor de werknemers.

Luuk Brug, bestuurder FNV Bondgenoten: "Ik ben blij dat de werkgever een belangrijke handreiking heeft gedaan door de vakbondsrechten van de werknemers te respecteren. Bovendien zijn er toezeggingen gedaan ter verbetering van de werkomstandigheden."

De directie gaat nadenken over een verandering van managementstijl en er komt een studiegroep die het komende half jaar aanpassing van de vijfploegendienst onder de loep gaat nemen. "En daar nemen wij als vakbond ook zitting in", aldus Brug. "Dat is een eerste stap in de goede richting."

Het management van Mars kreeg vrijdag een rode kaart omdat werknemers het zat waren te worden gekoeioneerd. Het bedrijf probeert al veertig jaar de bond buiten de deur te houden en intimideert vakbondsleden. Eén kaderlid van FNV Bondgenoten is zelfs geschorst.

Naast respecteren van de vakbondsrechten eisen werknemers dat de arbeidsvoorwaarden worden verbeterd door het terugdraaien van de vijfploegendienst. Separaat wordt overleg gevoerd over de schorsing van het kaderlid.

Bij Mars in Veghel werken 1.200 mensen; het bedrijf is de grootste snoepfabrikant van Nederland.

---