PvdA Europees parlement


'Franse banlieues kunnen leren van Utrechtse aanpak'

13 juni 2007

Hoe kunnen de Franse banlieues leren van de Utrechtse aanpak op het gebied van jeugdwerkloosheid, criminaliteit en integratie? Die vraag staat centraal tijdens een werkbezoek van PvdA-europarlementariërs vrijdag a.s. in de Utrechtse probleemwijken Zuilen, Kanaleneiland en Overvecht.

Aangevoerd door Hans Spekman en europarlementariër Edith Mastenbroek - vertegenwoordiger van de provincie Utrecht in het Europees Parlement - gaat een delegatie van europarlementariërs, samen met kamerleden en lokale en regionale Utrechtse politici, kijken of Utrechtse oplossingen geëxporteerd kunnen worden naar probleemwijken elders in Europa.

Mastenbroek, die zich in het europarlement onder meer bezighoudt met grotestedenproblematiek, de strijd tegen de radicalisering van moslimjongeren en de lobby tegen de maandelijkse verhuizingen naar Straatsburg: "We organiseren dit soort werkbezoeken als PvdA-europarlementariërs maandelijks. Elke maand een andere regio. Niet om te kijken welke stoeptegels betaald zijn met Europees geld, maar om te zien hoe we kunnen leren van lokale oplossingen voor problemen die overal in Europa spelen. Dat is een van de kerntaken van de 'andere' EU die de PvdA voorstaat: kennisuitwisseling bevorderen, leren van elkaars oplossingen, zodat je als Europa in de wereld sterker komt te staan."

Dat in Utrecht de grotestedenproblematiek centraal is komen te staan, komt onder meer door de beslissing van minister Ella Vogelaar om vier Utrechtse wijken als 'aandachtswijk' aan te wijzen. Mastenbroek: "Er gaat veel mis in de probleemwijken, maar er gebeurt ook ontzettend veel goeds. Wij willen praten met de mensen die van onderaf initiatieven zijn begonnen, zoals het garagebedrijf in Overvecht dat jongeren van de straat plukt om ze een opleiding te geven. Dat initiatief valt heel goed te exporteren naar de Franse banlieues. Onze Franse collega's zijn dan ook heel nieuwsgierig naar onze bevindingen vrijdag."

Het werkbezoek van de delegatie uit het Europees Parlement begint vrijdag om 12.30 met een aftrap door wethouder Rinda den Besten in Hofman Café aan Janskerkhof 17a. Om 13.30 gaan de politici de wijken in. Rond 16.00 verzamelt het gezelschap zich weer in Hofman voor een afsluitend debat met onder meer Hans Spekman, fractievoorzitter Frauke van Iperen en wethouder Marka Spit. Het programma van het werkbezoek is bijgevoegd.