Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 13 juni 2007

Strategie voor een duurzaam Brabants platteland

Telos publiceert rapport met toekomstscenario's en adviezen

De Brabantse landbouw moet zowel de Europese als de regionale markt bedienen, er moet meer ruimte komen voor vrijdenkers en innovators en nieuwe netwerken in dorpen moeten de sociale veerkracht vergroten. Dat zijn enkele aanbevelingen in het pas gepubliceerde rapport Een handreiking. Duurzaam platteland in Brabant van Telos, het Brabants Centrum voor Duurzaamheidsvraagstukken in Tilburg. De Brabantse Duurzaamheidsraad had opdracht gegeven voor het onderzoek.

Hoe krijgt Noord-Brabant een duurzaam, leefbaar en vitaal platteland dat de ecologische, economische en sociale veranderingen van de komende decennia aankan? Met deze vraag stapte de Brabantse Duurzaamheidsraad naar Telos, het Brabants Centrum voor Duurzaamheidsvraagstukken in Tilburg. In het nu verschenen rapport hebben wetenschappers en deskundigen van Telos, de Universiteit van Wageningen, Wing Proces Consultancy, PON, TU/e en Ruimtelijk Planbureau een aantal toekomstscenario's op een rijtje gezet. De essays en beschouwingen, waarover onderzoekster Ina Horlings van de Universiteit van Tilburg de redactie voerde, mondden uit in acht concrete aanbevelingen: vier met een strategisch karakter en vier voor de korte termijn.
Voor de lange termijn is het nodig dat stad en land meer naar elkaar toegroeien en dat de uitdagingen op verschillende beleidsterreinen op regionaal niveau worden opgepakt. De landbouw moet inzetten op een tweesporenbeleid. Zowel de Europese als de regionale markt moet worden bediend met diensten en producten. Juist omdat internationale ontwikkelingen steeds meer de gang van zaken op het Brabants platteland beïnvloeden, moet er meer nadruk komen te liggen op ondernemerschap en innovatie. Tot slot zijn er vitale coalities in regio's nodig tussen bedrijfsleven en andere partijen waarbij de identiteit van het gebied centraal staat. Op de korte termijn kan er ook al snel duurzame winst worden geboekt. Zo moet de regio in dialoog gaan met de zogeheten Reconstructiecommissies die de herinrichting van het platteland in Brabant vormgeven. Daarnaast moet worden geëxperimenteerd met de versoepeling van regels en een ander grondgebruik, en moeten er nieuwe netwerken in de dorpen komen die de sociale veerkracht vergroten.
De in boekvorm verschenen handreiking beoogt een duurzaam antwoord te geven op een aantal problemen waar het hedendaagse platteland mee kampt. De traditionele verhouding tussen burger en boer verandert, de landbouw is zijn monopolie in het buitengebied kwijt, er liggen ruimteclaims voor natuur, recreatie en het nieuwe waterbeleid. Daarnaast rukken de grote steden nog altijd op, zijn er in de dorpen nieuwe economische bestaansbronnen nodig, en laten vergrijzing en ontgroening hun sporen achter. In Een handreiking. Duurzaam platteland in Brabant worden een aantal ontwikkelingen in het buitengebied van Noord-Brabant nader geanalyseerd. Daarnaast bevat het boek voorbeelden uit Duitsland, Italië, en Frankrijk waarin uiteengezet wordt hoe men daar duurzaamheid op regionaal niveau tot stand heeft gebracht. De handleiding is onder meer bedoeld voor bestuurders op provinciaal en regionaal vlak, maar kan ook ondernemers en maatschappelijke partijen op het spoor zetten van nieuwe kansen voor een duurzaam platteland.

Noot voor de pers
Telos is een netwerkorganisatie waarin vier Brabantse organisaties hun expertise bundelen: de Universiteit van Tilburg, de Provincie Noord-Brabant, de Technische Universiteit Eindhoven en PON Instituut voor advies, onderzoek en ontwikkeling in Noord-Brabant. Voor meer informatie over het rapport u contact opnemen met Ina Horlings van Telos, tel. 013-466 8712, e-mail i.horlings@uvt.nl of kijken op www.telos.nl.

UvT Persbericht