Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Ter Horst oppert `grenslandtoets' bij bezoek aan grensregio's

11 juni 2007

Minister Ter Horst bracht in het kader van de grensoverschrijdende samenwerking tussen de Nederlandse en Duitse politie op 11 juni een bezoek aan de grensregio. Achtereenvolgens stond een bezoek aan het regiokorps politie Twente, een gesprek met vertegenwoordigers van de Euregio en een bezoek aan het politiebureau van de Duitse gemeente Bad Bentheim op het programma.

Tijdens het bezoek aan de het Regionaal meldcentrum in Twente werd enerzijds het belang van een goede samenwerking met Duitsland voor de regio benadrukt. Tegelijkertijd werd door de heer Witjes - coördinator internationale betrekkingen bij het korps - aangegeven dat er nog het nodige in de onderlinge samenwerking te verbeteren valt. Zo behoort nu binnen de politieopleiding het Engels tot de verplichte vakken, maar het Duits niet. Het ontbreken van voldoende kennis van het Duits blijkt in de praktijk de nodige problemen op te leveren. Minister Ter Horst liet in een reactie weten dat de grenskorpsen deze wens in eerste instantie zelf aan moeten geven bij de Politieacademie.

Verder werd door Witjes onder andere benadrukt dat er nog het nodige valt te verbeteren aan de onderlinge informatieuitwisseling. Een eerder door de politie ontwikkeld systeem dat deze uitwisseling zou kunnen verbeteren, bleek in de praktijk niet te werken. Bij de eventuele ontwikkeling van een nieuw systeem door Twente wil de regio een beroep doen op steun van BZK.

Gesprek op het politiebureau van de Duitse plaats Bad Bentheim Evenals bij het bezoek aan Twente bleek tijdens het gesprek met vertegenwoordigers van de Euregio dat onvoldoende kennis van elkaars situatie in de praktijk de nodige problemen kan opleveren. Voorzitter Willemse van de Euregio gaf aan dat het opstellen van verdragen niet voldoende is om de taal- en cultuurgrens altijd te beslechten en daarmee rampenbestrijding effectief te laten verlopen. Minister Ter Horst gaf te kennen dat het feit dat nationale wetgeving geen rekening houdt met grensregio's haar aanleiding geeft na te denken over een zgn `grenslandtoets'. Hierbij zou zoals alle EU-regelgeving wordt getoetst op de gevolgen daarvan voor Nederland de nationale wetgeving getoetst kunnen worden op de effecten daarvan op de grensregio's.

Het werkbezoek werd afgesloten met een bezoek aan het Duitse politiebureau Bad Bentheim. Hier vond zowel een presentatie van het gemeenschappelijke politieteam (GPT) en het joint hit team (JIT) plaats. Het eerste richt zich met name op gemeenschappelijke surveillances, het tweede - nog niet operationele - op opsporing van diverse vormen van criminaliteit langs de gehele oostgrens.


---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties