Provincie Noord-Holland

Datum

13-6-2007

Onderwerp

Vaker heen en weer met hogesnelheidsveerdienst Velsen Amsterdam


Vanaf 27 april 2008 verdubbelt het aantal afvaarten van de draagvleugelboot tussen Velsen en Amsterdam. Dat is een van de resultaten van de aanbesteding van de hogesnelheidsveerdienst Velsen Amsterdam. Connexxion blijft deze veerdienst tussen Velsen en Amsterdam de komende zes jaar exploiteren.

Naast de toename van het aantal afvaarten wordt er ook langer doorgevaren in de avonduren. Bovendien zijn er vanaf 2008 meer voorzieningen op de schepen. Hiermee wordt de hogesnelheidsveerdienst Velsen Amsterdam voor veel reizigers nog aantrekkelijker.

De provincie Noord-Holland heeft door haar manier van aanbesteden de vervoerders uitgedaagd om met zo veel mogelijk extras te komen. Uitgangspunt was het minimaal handhaven van het huidige kwaliteitsniveau. Voor een uitgebreidere dienstregeling en extra voorzieningen op de schepen waren extra punten te verdienen.

Deze wijze van aanbesteden heeft geleid tot een zeer goed aanbod van Connexxion. Hoewel Connexxion de enige aanbieder was, is de provincie ervan overtuigd dat de marktwerking bij de aanbesteding heeft geleid tot een scherpe aanbieding.

Meer afvaarten
Connexxion biedt tegen een vrijwel gelijkblijvend exploitatiebedrag het volgende:

* in de spits drie afvaarten per richting per uur in plaats van de huidige twee

* in de dalperiode een halfuurdienst in plaats van de huidige frequentie van een keer per uur. In de dalperiodes (vanaf 9.00 uur s morgens) geldt ook een korting voor de reizigers.
* s avonds wordt langer doorgevaren: standaard tot 21.00 uur, op donderdag en vrijdag tot middernacht.

De dienstregeling wordt in fases ingevoerd. Van 1 januari tot 27 april 2008 geldt de bestaande dienstregeling, vanaf 27 april 2008 geldt de nieuwe dienstregeling.

Extras
Als proef zorgt een speciale bus vanaf 27 april 2008 voor een aansluiting van de hogesnelheidsveerdienst en de ferry naar Newcastle. Verder komen op de schepen speciale liften voor mindervaliden en een van de twee coupés wordt ingericht als stiltecoupé. Fietsen kunnen gratis worden meegenomen en in de zomermaanden juli en augustus zet Connexxion een speciale fietsboot in voor het vervoer van maximaal vijftig fietsen. Om de sociale veiligheid te verbeteren, wordt camerabewaking ingevoerd. Ook zijn in de schepen schermen met reisinformatie te vinden. De hogesnelheidsveerdienst Velsen Amsterdam is gratis voor OV-studentenkaarthouders. Voor scholieren van 17 en 18 jaar, die geen OV-studentenkaart hebben, geldt een reductietarief.

Opdrachtgever
Het totale subsidiebedrag dat is gemoeid met deze aanbesteding is ongeveer 1,2 miljoen per jaar.

De provincie is opdrachtgever voor al het openbaar vervoer in de concessiegebieden Noord-Holland Noord, Haarlem/IJmond, Gooi en Vechtstreek en de Zuidtangent, (buurt)bus, OV-Taxi en de hogesnelheidsveerdienst tussen Velsen en Amsterdam.