Gemeente Utrecht


2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
83 Vragen van mevrouw G.A. Oskam en de heer drs. C.J. Verhoef
(ingekomen op 13 juni 2007)

De gemeente Vleuten- De Meern heeft met de GVU afgesproken dat de dorpskernen Haarzuilens, Vleuten en De Meern met de bus verbonden zouden blijven. Achtergrond van de afspraak was met name het feit dat er vele familiebanden zijn tussen de bewoners van de dorpskernen. Bovendien maken velen, met name ouderen in Vleuten, gebruik van voorzieningen in De Meern als de Roef en de Schalm. De GVU buslijnen 126 en 127 reden tot voor kort de route tussen Vleuten, De Meern en Haarzuilens. In de toekomst zal via Connexion HOV lijn 28 het nieuwe Station Vleuten verbonden worden met de kern van De Meern. Op 3 juni 2007 is er echter een aanpassing geweest van het tracé van de buslijnen 126 en 127. De bussen zullen niet meer rijden langs de volgende haltes: Viaduct Oudenrijnseweg, Meentweg, Meernbrug, Meridiaan, en Keerkring. In plaats daarvan rijden de bussen via de haltes: De Woerd en Evenaar. Dat houdt in dat alle mensen in De Meern die aan de zuidkant van de Leidsche Rijn wonen minimaal een kwartier zouden moeten lopen om richting een bushalte te lopen die hen verbindt met Vleuten en Haarzuilens!

Voor D66 en Burger en Gemeenschap is dit onacceptabel. Bij navraag blijkt dat deze lijnenaanpassing niet tijdelijk is, veroorzaakt door de aanleg van de HOV-baan op de Rijksstraatweg, maar structureel.

Dit alles leidt D66 en Burger en Gemeenschap tot de volgende vragen:
1. Vindt dit college dat de gemeente Utrecht aan de afspraken tussen de gemeente Vleuten- De Meern en GVU gehouden is?
2. Vindt het college belangrijk dat de dorpskernen per openbaar vervoer verbonden dienen te worden?
3. Is het college het eens met D66 en Burger en Gemeenschap dat het onwenselijk is om meer autoverkeer te genereren tussen de dorpskernen?
4. Zou het college van zins zijn om het openbaar vervoersprobleem tussen Vleuten, De Meern en Haarzuilens te helpen oplossen?
5. Als het antwoord op de vorige vraag bevestigend is, wilt u dit op korte termijn doen?


---- --