Gemeente Den Haag

Persbericht

Uitreiking 14 juni in Ridderzaal
Oeuvreprijs Edison Klassiek 2007 voor gitarist John Williams

Hilversum, 12 april 2007 ­ Dit jaar is door de Edison Stichting de Oeuvreprijs Klassiek 2007 toegekend aan de gitarist John Williams. Hij zal de prijs persoonlijk in ontvangst nemen tijdens het jaarlijkse Edison Klassiek Gala. Dit jaar zal dit plaatsvinden op 14 juni in een bijzondere locatie: de Ridderzaal te Den Haag. Edison Klassiek is de officiële openingsavond van het Festival Classique, een nieuw driedaags festival dat plaatsvindt in de binnenstad van Den Haag. Festival Classique, is een initiatief van IdtV en AVRO, ondersteund door de gemeente Den Haag. De AVRO zal deze avond live op televisie uitzenden.

John Williams
John Christopher Williams (24 april 1941) is één van `s werelds bekendste klassieke gitaarspelers. Hij werd geboren in Melbourne in Australië en kreeg eerst les van zijn vader Len Williams. Toen hij 12 jaar oud was ging hij naar Italië om bij Andrés Segovia te studeren. Later nam hij les op het Royal College of Music in Londen, en studeerde piano omdat de school toen nog geen gitaarafdeling had. Nadat hij afgestudeerd was kreeg hij de gelegenheid zo'n afdeling op te zetten en hij leidde deze de eerste twee jaar. Hij bleef sindsdien verbonden aan het College (en aan het Northern College in Manchester).

Williams is bekend als klassiek gitarist, maar heeft veel verschillende tradities bezocht. Hij werkte samen met Julian Bream en Paco Peña en was lid van de fusiongroep Sky. Hij is ook componist en arrangeur.

Den Haag
Festival Classique maakt onderdeel uit van The Hague Festivals en zal plaatsvinden van 15 tot en met 17 juni 2007 in de binnenstad van Den Haag. Het betreft een groots festival dat zich geheel op de klassieke muziek richt. Er zullen optredens zijn van grote nationale en internationale artiesten op diverse bijzondere locaties. Kijk voor meer informatie over dit festival op de website www.festivalclassique.nl

Het Edison Klassiek Gala zal de openingsavond zijn van het Festival Classique en live worden uitgezonden door de AVRO op Nederland 2. Het Gala zal plaatsvinden in de Ridderzaal, alwaar de oeuvreprijswinnaar en andere Edison winnaars hun optreden zullen maken.