Gemeente Den Haag

Dit jaar wordt op 14 juni het Edison Klassiek Gala in Den Haag gehouden. Het gala vindt plaats in de Ridderzaal aan het Binnenhof in Den Haag en zal live op televisie te volgen zijn.

Wethouder Frits Huffnagel is bijzonder verheugd het gala dit jaar te mogen verwelkomen in de stad. "Dit vormt een prachtige start van het Festival Classique, een groots klassiek muziekfestival van 15 t/m 17 juni in Den Haag".

Oeuvreprijs Edison Klassiek 2007 voor gitarist John Williams Tijdens het gala zal gitarist Jonh Williams persoonlijk de Oeuvreprijs Edison Klassiek 2007 in ontvangst nemen, die hem door de Edison Stichting is toegekend. Ook de andere Edison winnaars zullen hun opwachting maken.

John Christopher Williams (24 april 1941) is één van s werelds bekendste klassieke gitaarspelers.Hij werd geboren in Melbourne in Australië en kreeg eerst les van zijn vader Len Williams.Toen hij 12 jaar oud was ging hij naar Italië om bij Andrés Segovia te studeren. Later nam hij les op het Royal College of Music in Londen, en studeerde piano omdat de school toen nog geen gitaarafdeling had. Nadat hij afgestudeerd was kreeg hij de gelegenheid zon afdeling op te zetten en te leiden. Hij bleef sindsdien verbonden aan het College (en aan het Northern College in Manchester).
Williams is bekend als klassiek gitarist, maar heeft veel verschillende tradities bezocht. Hij werkte samen met Julian Bream en Paco Peña en was lid van de fusiongroep Sky. Hij is ook componist en arrangeur.

Opmaat voor Festival Classique
Edison Klassiek is de officiële openingsavond van het Festival Classique, een nieuw driedaags festival dat plaatsvindt in de binnenstad van Den Haag. Festival Classique, is een initiatief van IdtV en AVRO, ondersteund door de gemeente. Het betreft een groots festival dat zich geheel op de klassieke muziek richt. Er zullen optredens zijn van grote nationale en internationale artiesten op diverse bijzondere locaties.

Beide muzikale evenementen maken deel uit van The Hague Festivals een reeks van concerten, optredens en evenementen die tot en met juni in Den Haag plaatsvinden. Het grootste gratis popconcert van Europa, Parkpop, sluit de eerste editie van The Hague Festivals op 24 juni af.