ISIM conferentie over islami(s)tische NGO's

29.05.2007 / 15:49 / Rubriek: Buitenland / Organisatie: Isim

Isim

Leiden, 29 mei 2007

Jonathan Benthall op ISIM-conferentie over islami(s)tische welzijnsorganisaties

Op 14 juni as. organiseert ISIM (het internationaal instituut voor de studie van islam in de moderne wereld) aan de Universiteit Utrecht een semi-publieke conferentie over islami(s)tische maatschappelijke organisaties. Centraal staat de vraag of Westerse ontwikkelingsorganisaties met hen moeten samenwerken. De conferentie is getiteld Islamic Charitable NGOs: Between Patronage and Empowerment. Zij sluit inhoudelijk aan bij de praktijk van internationale samenwerking en bij het actuele debat over al dan niet praten met islamisten. Onder de deelnemende onderzoekers is Jonathan Benthall (Calcutta, 1941), antropoloog en als Honorary Research Fellow verbonden aan het University College London (UCL). Hij publiceerde onder meer het gezaghebbende The Charitable Crescent: Politics of Aid in the Muslim World (I.B. Tauris, 2003).

Westerse ontwikkelingsorganisaties hebben altijd een sterke voorkeur gehad voor samenwerking met seculiere partners. Islamitische organisaties zien ze vaak niet als maatschappelijke gangmakers; die zouden slechts de dawa (de uitnodiging tot het geloof in de ware religie) zijn toegedaan, en mensen eerder afhankelijk maken dan ontwikkelen. Toch staan zulke organisaties in nauw contact met grote groepen burgers, die veel vertrouwen in hun stellen.

De conferentie vindt plaats met referte aan de promotie op 13 juni as. van ISIM PhD fellow Egbert Harmsen over Religious Discourse and Social Practice of Islamic Voluntary Welfare Associations in Jordan. Hij laat zien hoe islamisten met de oprichting van particuliere welzijnsorganisaties hun aanwezigheid in het maatschappelijke middenveld hebben kunnen versterken. Zijn boek komt deze zomer uit in de ISIM Dissertations serie bij Amsterdam University Press.

De conferentie plaatst Harmsens bevindingen in het vergelijkend perspectief van onderzoeksresultaten uit andere landen van het Midden-Oosten. Jonathan Benthall (UCL) geeft een paper over Islamic charitable NGOs, development, relief work, and the war on terror. Sheila Carapico (University of Richmond) plaatst religieuze welzijnsorganisaties in het Midden Oosten in de bredere context van het totale NGO-landschap in deze regio. Marie Juul Petersen en Sara Lei Sparre (Danish Institute for International Studies) spreken over islamitische jeugdbewegingen, welzijnswerk en ontwikkeling in Jordanië en Egypte. Khaled Hroub (Cambridge Arab Media Project) besprekt het Palestijnse Hamas en zijn maatschappelijke activiteiten. Filosoof Nigel Dower (University of Aberdeen) bestudeert vragen van religie, ethiek en ontwikkeling en zal vanuit deze perspectieven alle papers becommentariëren.

ISIM verricht en bevordert vernieuwend onderzoek naar maatschappelijke, politieke, culturele en intellectuele trends en bewegingen in hedendaagse islamitische gemeenschappen. Onderzoek en een wereldwijd netwerk van denkers en doeners vormen het maatschappelijk kapitaal van het ISIM: ISIM maakt inzichten uit onderzoek actief beschikbaar voor beleid en debat in Nederland.

De conferentie wordt mede mogelijk gemaakt door Hivos en is semi-publiek: naast de sprekers kan een beperkt aantal toehoorders worden toegelaten; de conferentie biedt hen de gelegenheid tot vragen stellen. Onderzoekers, studenten, ontwikkelingsprofessionals en andere geïnteresseerden kunnen voor 8 juni 2007 hun belangstelling kenbaar maken via: registration@isim.nl.


Noot voor de redactie (