Prominenten op bezoek bij Sanquin op Wereld Bloeddonordag


05.06.2007 / 14:24 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Sanquin

Sanquin

Burgemeesters Cohen, Brouwer, Wallage en de Graaf werken mee aan een postercampagne van Sanquin Bloedbank speciaal voor Wereld Bloeddonordag. Op deze feestelijke 14e juni vragen bloedbanken over de hele wereld aandacht voor het vrijwillig en onbaatzuchtig bloeddonorschap.

Donorcentra
Er staat meer op stapel! In Utrecht is er een brunch met burgemeester Brouwer georganiseerd voor donors. Aan het eind van de middag zal burgemeester Wallage in Groningen de donors persoonlijk bedanken. Maar natuurlijk is het feest voor donors in het hele land; zij worden hartelijk onthaald en op een speciale manier bedankt voor hun bloeddonatie.

Wereld Bloeddonordag
Dit is de vierde Wereld Bloeddonordag sinds de World Health Organisation (WHO) deze speciale dag in het leven heeft geroepen om alle bloeddonors te bedanken. Deze dag valt ieder jaar op 14 juni; de verjaardag van Nobelprijswinnaar Karl Landsteiner, ontdekker van de bloedgroepen. Heel toepasselijk besteedt Sanquin dit jaar rondom 14 juni extra aandacht aan de bloedgroepen. Onder andere door een postercampagne van de burgemeesters.

450.000 Donors
Bloed is van levensbelang. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor anderen. Voor verkeersslachtoffers bijvoorbeeld. Of voor mensen met leukemie, hemofilie of ernstige brandwonden. Jaarlijks worden er 300.000 mensen gered omdat er bloed van gezonde mensen beschikbaar is. Dit kan dankzij 450.000 donors die vrijwillig en belangeloos bloed geven.

Sanquin
Sanquin zorgt voor de bloedvoorziening in Nederland. Zij kan dat dankzij de honderdduizenden donors die vrijwillig en belangeloos bloed geven. Kernactiviteit is een veilige productie en levering van bloed- en plasmaproducten en diagnostisch bloedonderzoek voor de advisering over behandeling van patiënten. Door wetenschappelijk onderzoek onderhoudt en vergroot zij haar kennis over bloed en transfusiegeneeskunde. Deze kennis stelt Sanquin in staat ziekenhuizen, behandelaren, patiënten en donors te adviseren. Ook buiten Nederland is Sanquin toonaangevend op het gebied van bloedvoorziening. Sinds 1 januari 1998 werkt Sanquin, samen met het Belgische Rode Kruis in de Centrale Afdeling voor de Fraktionering cvba (CAF). In het werk van Sanquin staan de beginselen van het internationale Rode Kruis, kwaliteit en servicegerichtheid, centraal.
Sanquin is een not-for-profit organisatie. Belangrijke aspecten als ethiek, kennis, kwaliteit, veiligheid en doelmatigheid staan bij Sanquin hoog in het vaandel.