Ingezonden persbericht


|EUROPESE COMMISSIE

DIRECTORAAT-GENERAAL COMMUNICATIE / DIRECTORAAT-GENERAAL MILIEU

| |UITNODIGING / PRESENTATIE

Den Haag, 11 juni 2007

Spelenderwijs leren over Europa en soortenbescherming

Presentatie van de kinderbrochure 'Tom & Lila - Het blauwe eiland'

Op donderdag 14 juni 2007 ontvangt de Europese Commissie van 12.30 tot 14.00 uur

70 leerlingen van groep vijf van twee Haagse basisscholen bij de internationale VN CITES Conferentie in Den Haag.

Rolf-Jan Hoeve van de Europese Commissie vertelt hen over bedreigde dieren en plantensoorten, en het belang van Europa bij maken internationale afspraken over de bestrijding van illegale handel. Roelof Dozy van de douane van Schiphol vertelt hen over hun rol en laat voorwerpen zien die zij in beslag genomen hebben. Daarna is er een kinderquiz. Tot slot krijgen Yvonne Buitenhuis, Marketingmanager Jongerenprogramma van het Wereld Natuur Fonds (WNF) en Chantal Willems, Hoofd Oplage van de Kidsweek de officiële eerste exemplaren van de kinderbrochure 'Tom en Lila - Het blauwe eiland -' aangeboden. Zij lichten hun rol bij de verspreiding van de brochure toe. Tot slot krijgen de kinderen een aandenken mee naar huis.

Achtergrondinformatie:

In Den Haag vindt op dit moment de 14e vergadering van CITES plaats, de VN-Conventie over de Internationale Handel in Bedreigde Uitheemse Dier- en Plantensoorten. CITES is een internationale overeenkomst waarvan 171 landen lid zijn. Deze landen willen voorkomen dat de internationale handel in wilde dieren en planten het voortbestaan van de desbetreffende soorten in gevaar brengt. De handel in deze soorten is verboden (b.v. tijgers) of gereguleerd met vergunningen (b.v. aantal houtsoorten). Maar soorten kunnen ook in gevaar komen door de illegale handel in toeristische souvenirs of zogenaamde geneeskrachtige middelen die van bedreigde dieren en planten worden gemaakt.

De Tom en Lila brochure 'Het blauwe eiland' van de Europese Commissie behandelt dit onderwerp op voor kinderen begrijpelijke wijze. Van deze brochure zullen 35000 exemplaren in Nederland worden verspreid.

Noot voor de pers

Journalisten die het Conferentie Centrum willen bezoeken moeten geaccrediteerd zijn. Accreditatie ter plaatse is mogelijk. Dit kan via Juan-Carlos Vasques da Silva (mobiele telefoon: 06-106 151 36) of via fatma.gordon@unep.ch. Op de locatie moet u een geldig identiteitsbewijs en uw perskaart kunnen tonen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Rolf-Jan Hoeve, Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland, afdeling voorlichting, tel. 070-3135300. Op onze eigen site vindt u nog meer informatie over dit onderwerp en over Europa en het onderwijs: www.eu.nl

Handige telefoonnummers

Vertegenwoordiging v/d Europese Commissie in Nederland, Rolf-Jan Hoeve, Tel. 070-3135300

Europese Commissie CITES Unit, Henk Eggink (via D. Ohm, Tel. 00-31-498-981528)

Wereld Natuur Fonds: Karin Wekema, Tel. 030-6937843

Kidsweek: Roland Pelle, Tel. 06-29628494

---- --