Gemeente Den Haag

De gemeente Den Haag geeft aan vijf Haagse organisaties de opdracht om in totaal zeven duurzaamheidsprojecten uit te voeren die zij zelf hebben bedacht. Milieuwethouder Smit overhandigt hiervoor op donderdag 14 juni een cheque aan de vijf projectuitvoerders. De gemeenteraad heeft voor 2007 een bedrag van 800.000 beschikbaar gesteld aan bedrijven en maatschappelijke organisaties om ideeën op het gebied van duurzaamheid te realiseren. In november 2006 is hiervoor een ideeënstorm georganiseerd. De lijst met ideeën is getoetst op onder andere haalbaarheid en de concrete effecten. Zeven projecten kunnen nu worden uitgevoerd. Deze zijn zeer divers: van een energiekit met energiebesparingsinformatie tot het slim bundelen van distributie in de stad.

Gratis advies
Alle uitgekozen projecten dragen bij aan de duurzaamheid in de stad. Maar hoe ze dit doen is verschillend. Woningcorporatie Vestia gaat bijvoorbeeld een energiekit uitreiken aan alle 19.000 huishoudens in het woningbezit van de corporatie. De energiekit wordt uitgereikt door leerlingen van de Mondriaan Onderwijsgroep. Er zit onder andere een spaarlamp in en voorlichtingsmateriaal over het besparen van energie. Ontvangers van het pakket krijgen de mogelijkheid om gratis hun energieverbruik te laten analyseren door speciale adviseurs. Zij geven voor elke woonsituatie specifieke besparingstips.

Slim bundelen
Een ander project gaat over het bevoorradingsverkeer in de stad. INTRES, een retailservice-organisatie voor zelfstandige ondernemers, ziet in het kader van het project De Schone Stad Den Haag mogelijkheden om duurzamer om te gaan met distributie in de binnenstad. Want wanneer kleine zelfstandige ondernemers hun distributie op een slimme manier bundelen, scheelt dit al gauw 10% in gereden kilometers en dus ook in uitstoot van schadelijke stoffen. Het doel is om dit jaar 60 winkels hieraan te laten deelnemen. Behalve Vestia en INTRES zullen ook de Ontwikkelingsmaatschappij Den Haag, Aarde-Werk en het Haags Milieucentrum een of meerdere projecten uitvoeren. De vijf organisaties krijgen als opdracht mee om hun project nog in 2007 te realiseren.