Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
13 juni 2007

Eenvoudige maatregelen leiden tot aanzienlijke afname valpartijen Patiënt in verpleeghuis valt te vaak

Vallen vormt voor ouderen een groot gezondheidsprobleem. Per bed in Nederlandse verpleeghuizen vallen ouderen jaarlijks bijna twee keer, regelmatig met verregaande gevolgen voor de patiënt. Ongeveer tien procent van de valpartijen bij ouderen leidt tot ernstig letsel, waarvan de heupfractuur veel voorkomend is. Gebleken is dat de kans op overlijden voor ouderen met een heupfractuur relatief groot is; 25 tot 30% sterft tijdens het jaar volgend op de heupfractuur. Bovendien wordt de kwaliteit van leven sterk ingeperkt en brengen valincidenten ook onnodig hoge zorgkosten met extra onnodige druk op de zorgprofessionals met zich mee. Promovendus Jacques Neyens ontwikkelde een interventiemethode, waarmee het aantal valincidenten flink kan worden verlaagd. Hij pleit voor het opheffen van budgettaire schotten tussen AWBZ en Zorgverzekeringswet, om zijn methode ook praktisch uitvoerbaar te maken. Op donderdag 14 juni verdedigt hij aan de Universiteit Maastricht zijn proefschrift "Fall prevention in psychogeriatric nursing home residents".

Vallen kan en moet minder
"De gevolgen van valpartijen zijn enorm en leiden tot veel onnodig leed. Vooral bij psychogeriatrische verpleeghuispatiënten is dat risico groot. Een daling van het aantal valpartijen is noodzakelijk en ook mogelijk", aldus Jacques Neyens, fysiotherapeut bij verpleeghuis De Riethorst Stromenland, die in zijn promotieonderzoek eerst heeft gekeken naar de invloed van verschillende factoren die de oorzaak zijn van valpartijen.

Eenvoudige en goedkope oplossing
50%. De interventiemethode bestaat onder meer uit:
* opleiden van professionals, gericht op het herkennen van de valrisico's per individuele patiënt;
* specifieke valpreventieve maatregelen per patiënt, zoals oefentherapie, medicijngebruik of letselpreventieve maatregelen zoals heupbeschermers;
* aanpassen van de woonomgeving van de instelling, door onder meer te zorgen voor een veilige en herkenbare omgeving, zoals (nacht)verlichting.

Verhoging van zorgkwaliteit en gezondheidswinst voor ouderen De methode van Neyens et al. is inmiddels opgenomen in het landelijk Zorg voor Beter Verbetertraject Valpreventie, een initiatief van het ministerie van VWS om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Neyens heeft de hoop dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg deze methode opneemt als norm van verantwoorde zorg, zodat alle verpleeghuizen actief werk maken van valpreventie. Hoewel preventie een speerpunt is van het huidige kabinet en de multifactoriële interventiemethode budgetneutraal kan worden ingevoerd en zelfs voor de zorgverzekeringswet een besparing oplevert is de realiteit weerbarstiger. "Helaas beperken budgettaire schotten momenteel nog de aanschaf van goedwerkende beschermmiddelen", aldus Neyens die pleit voor het opheffen van budgettaire schotten tussen AWBZ en Zorgverzekeringswet. Neyens: "Dat maakt de uitvoering van de multifactoriële interventiemethode eenvoudiger waardoor er gezondheidswinst voor onze ouderen valt te behalen en de druk op onze zorgprofessionals bovendien wordt verlicht."

Noot voor de redactie,