Wereld Bloeddonordag belangrijk voor hemofiliepatiënten

13.06.2007 / 16:36 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Nvhp

Nvhp

Wereld Bloeddonordag belangrijk voor hemofiliepatiënten wereldwijd

De Nederlandse Vereniging van Hemofilie-Patiënten hecht veel waarde aan Wereld Bloeddonordag (14 juni). Dit is een dag om de donoren te bedanken en hen te laten weten hoe belangrijk wereldwijd hun inzet is.

Hemofilie is een erfelijke stollingsafwijking en kan worden behandeld met een uit plasma vervaardigd product of een recombinantproduct dat op biotechnologische wijze is vervaardigd.
In Nederland kiest circa 40% van de hemofiliepatiënten voor een hoogwaardig stollingsproduct dat uit plasma vervaardigd wordt. In vele, met name ontwikkelingslanden is dit zelfs 100%.
De mogelijkheid van behandeling met plasmaproducten heeft wereldwijd gezorgd voor een enorme toename in de kwaliteit van leven voor een hemofiliepatiënt.

Voor de productie van stollingsfactorconcentraat factor VIII of IX door Sanquin zijn veel donoren nodig. Voor de behandeling van hemofiliepatiënten is de hele Nederlandse donorpopulatie nodig.

De Nederlandse Vereniging van Hemofilie-Patiënten is dan ook trots op de Nederlandse donoren die het mogelijk maken om de productie van onder meer factor VIII en IX te bewerkstelligen.
Zij wil, op deze bijzondere dag 'Werelddonordag' alle donoren, die belangeloos hun bloed afstaan heel hartelijk danken.