Gemeente Zaanstad

12-06-2007

Vandaag hebben Paul Rutte, directeur Ontwikkeling van NS Poort en Hans Luiten, wethouder Inverdan en een inwoonster van Zaanstad, de officiele eerste paal van het nieuwe stadhuis geslagen. Een grote stap op weg naar het nieuwe centrum van Zaandam.

"Hier ben ik enorm blij mee", aldus Hans Luiten. "Met de start wordt tegelijk de bouw van een aantal andere belangrijke projecten in gang gezet. En we laten aan iedereen zien dat we vertrouwen in Inverdan hebben." Paul Rutte van NS Poort vult aan: "Het nieuwe stadhuis zal met haar architectonische uitstraling een belangrijke impuls geven aan de stationsomgeving en het nieuwe stadshart van Zaandam. Het wordt echt de poort naar de stad."

De start bouw stadhuis is belangrijk voor heel Zaanstad. Werken, wonen en verkeer, maar ook winkelen en ontspanning grijpen rondom het nieuwe stadhuis in elkaar. Dit gebied wordt daarom ook wel de Knoop genoemd. Het is ook in bouwkundig opzicht een uitdaging. Op weinig vierkante meters, in de directe nabijheid van autoverkeer, voetgangers, fietsers en zelfs treinen, moet er gebouwd worden. NS Poort tekende voor die uitdaging en zal het stadhuis bouwen. Volgens planning zal het gebouw in 2009 klaar zijn.

Het nieuwe stadhuis betekent een efficiëntere huisvesting voor de bestuurders en ambtenaren van de gemeente. Nu zijn die nog op meerdere locaties gehuisvest, wat inefficiënt is en extra kosten met zich meebrengt. Bovendien is het stadhuis een belangrijke aanjager voor Inverdan en een versterking van het centrum.