Beschietingen bij school in Afghanistan 14 juni 2007, Kabul/New York/Genève - Op 12 juni hebben er beschietingen plaatsgevonden voor een meisjesschool in de Afghaanse provincie Logar. Twee meisjes werden gedood en er vielen vier gewonden, waaronder een onderwijzer.

De aanslag vond plaats bij de Qalai Saeeda meisjesschool in Pul Alam bij Kabul. Twee schutters op motoren openden het vuur toen onderwijzers en leerlingen de school verlieten.

Catherine Mbengue, directeur van Unicef Afghanistan: "Dit is een gruwelijke en laffe daad. De enige 'misdaad' van de leerlingen en de onderwijzer was dat ze op school waren. Door deze aanslag richten de daders zich tegen het recht van kinderen op onderwijs. Ze bedreigen de fundamenten van de Afghaanse maatschappij."

In maart zijn meer dan zes miljoen kinderen aan het nieuwe schooljaar begonnen. Dat is een bijzonder hoog aantal, aangezien het Afghaanse onderwijssysteem onder de jarenlange oorlog zwaar te lijden heeft gehad. Er valt echter nog heel wat werk te verrichten: slechts 66 procent van de jongens en 40 procent van de meisjes gaat naar school.

Unicef is bang dat dit soort incidenten de resultaten die tot nu toe zijn bereikt teniet zal doen. Het doel van de aanslagen is om ouders te ontmoedigen hun dochters naar school te sturen. "Als meisjes naar school gaan, is dat een teken van vooruitgang en er zijn mensen die daar bang voor zijn." zegt Mbengue. "Toch weet ik dat de Afghaanse gemeenschappen willen dat hun kinderen onderwijs volgen. Zij erkennen daarvan de onschatbare waarde."