Gemeente Wageningen

Wageningen krijgt adviesraad Wmo en WI

De gemeente Wageningen heeft op 12 juni 2007 besloten tot oprichting van een adviesraad voor de beleidsterreinen die vallen onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) en de Wet Inburgering (WI). De taak van de Adviesraad bestaat uit het gevraagd en ongevraagd adviseren aan het college over de voorbereiding en uitvoering van het gemeentelijk beleid op het gebied van wonen, welzijn, zorg, integratie en participatie. Daarnaast fungeert de raad als denktank over onderwerpen op de betreffende beleidsvelden.

Het college van B&W heeft op 12 juni een notitie vastgesteld, waarin het Wageningse model voor burgerparticipatie is beschreven en de keuze wordt gemaakt voor instelling van een breed samengestelde Adviesraad Wmo en WI. Er is daarmee een nieuwe koers ingeslagen: van categorale naar integrale advisering. De Wmo gaat namelijk uit van een integrale aanpak van samenlevingsvraagstukken. Deze leidraad wordt ook door de gemeente aangehouden binnen het vierjarige beleidsplan Wmo dat in voorbereiding is en moet daarom ook gestalte krijgen in de participatievormen. Een direct gevolg hiervan is de opheffing van de Senioren- en Gehandicaptenraad en de Adviesraad Minderheden Wageningen (AMW). De inbreng vanuit die doelgroepen zal voortaan via de Adviesraad Wmo en WI lopen.

Het nu vastgestelde model is tot stand gekomen na veelvuldig overleg met belangengroepen en maatschappelijke organisaties. Hun inbreng heeft geleid tot een model dat plaats biedt aan vele doelgroeporganisaties en waarin nog veel ruimte is voor groei en ontwikkeling. Die ruimte is ook nodig omdat de Wmo voor iedereen nog onbekende opgaven bevat die gezamenlijk verkend moeten worden.

De adviesraad wordt samengesteld uit burgers die verbindingen hebben met in de gemeente actieve cliëntorganisaties en belangengroepen op het gebied van welzijn, wonen, zorg en integratie. Het streven is om van elk prestatieveld uit de Wmo één à twee personen uit of op voordracht van diverse Wageningse belangengroepen in de gemeentelijke adviesraad deel te laten nemen. De raad telt maximaal 17 leden.

De werving van voorzitter en overige leden vindt nog voor de zomervakantie plaats. Naast publieke aankondigingen wordenorganisaties aangeschreven om gegadigden uit hun midden voor te dragen. Het college van B&W benoemt de leden van de adviesraad. Het is de bedoeling om in september de adviesraad te installeren.