Verbond van Verzekeraars

Nederland krijgt een eigen Uitvaartmuseum

Wist u dat schrijver Multutali de eerste Nederlander was die is gecremeerd? Of dat, tot het midden van de twintigste eeuw, mensen sieraden droegen waarin het haar van hun overleden geliefde was verwerkt? De antwoorden op deze (en nog veel meer) vragen zijn straks te vinden in het Nederlands Uitvaartmuseum. In het najaar hoopt het museum zijn deuren voor het publiek te openen en vanaf dan dé plek te zijn waar een breed publiek kan kennismaken met verleden, heden en toekomst van onze omgang met de dood.

Het Nederlands Uitvaartmuseum, dat wordt gehuisvest in de oude directeurswoning op de Nieuwe Ooster begraafplaats in Amsterdam, biedt geen traditioneel chronologisch, historisch overzicht, maar een presentatie rond vier themas: Rituelen, het Lichaam, Rouw & Herinnering en Memento Mori. Ieder thema krijgt een eigen sfeer, dat wordt versterkt door beeld, geluid en licht. De themas samen vormen een verhaal dat begint bij sterven en eindigt bij het leven. Een museumbezoek eindigt in het hart van het gebouw, de multimediale belevingskamer, waar de bezoeker een persoonlijk moment ondergaat. Daarnaast komen culturele verschillen en overeenkomsten uitgebreid aan bod en worden onderwerpen als de koninklijke uitvaart opgenomen in wisseltentoonstellingen. Maar ook het heden krijgt een plaats: hoe begraven en cremeren we nu? Hoe gaan andere culturen om met de dood? En wat zijn de nieuwste trends?

Van alle leeftijden
Het museum dat mogelijk wordt gemaakt door steun van Monuta, de Facultatieve Groep, Yarden, DELA en enkele andere sponsors verwacht in de eerste vijf jaar zon vijftien- tot twintigduizend bezoekers per jaar te ontvangen. Het richt zich op een zeer breed publiek, variërend van gezinnen, (echt)paren en (beroepsmatig) in de dood geïnteresseerden. De dood is van alle leeftijden. Daarom is er ook veel aandacht voor de belevingswereld van kinderen en krijgen zij hun eigen route door het museum, valt te lezen in het presentatieboek van het Nederlands Uitvaartmuseum dat de veelzeggende titel Waar mensen leven, sterven mensen heeft gekregen.

Verzekerd!, juni 2007