Provincie Limburg

Persberichten

Mijnsteenberg geen monument
Op dinsdag 12 juni 2007 wees de rechtbank Maastricht het verzoek af dat door de Stichting Behoud Mijnsteenberg Oranje Nassau IV was ingediend om de mijnsteenberg aan te wijzen als beschermd monument in de zin van de Monumentenwet 1988.

Omdat Sigrano Nederland BV voornemens is de mijnsteenberg af te graven teneinde het zich daaronder bevindende Mioceenzand te kunnen winnen, richtte genoemde stichting een verzoek aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om de mijnsteenberg aan te wijzen als beschermd monument om daarmee afgraving te voorkomen.

In september 2005 wees de minister van OCW dit verzoek ondermeer af om de volgende redenen:

* De mijnsteenberg is bescheiden van omvang en bezit niet de kenmerkende verschijningsvorm (kegelvorm) die een dergelijke berg van oorsprong heeft.

* De mijnsteenberg is architectonisch gezien niet uniek.
* Er ontbreken de overige mijnelementen die bij andere mijnsteenbergen nog wel aanwezig zijn.

* De mijnsteenberg is niet aan te duiden als een markant landschapselement. Het gaat voornamelijk om een restant van een mijnberg. Restanten van mijnbergen zijn als fysiek element niet zeldzaam.

Tegen dit besluit maakte de stichting bezwaar welke op 3 maart 2006 ongegrond werd verklaard, waartegen zij bij de rechtbank in Maastricht beroep instelde. Dit beroep heeft geleid tot de uitspraak van 12 juni 2007. De rechtbank verwijst ondermeer naar artikel 3, lid 1, van de Monumentenwet 1998 waarin staat vermeld dat de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap onroerende monumenten kan aanwijzen als beschermd monument. Volgens de rechtbank staat de vraag centraal of de mijnsteenberg kan worden aangemerkt als een bouwsel dat naar aard en inrichting bestemd is om duurzaam ter plaatse te blijven. De rechtbank merkt op dat er geen aanwijzingen voor zijn te vinden dat het de bedoeling van de bouwer, waaronder begrepen de opdrachtgever, was om de mijnsteenberg duurzaam ter plaatse te laten. De mijnsteenberg is in essentie niets anders dan een opeenhoping van mijnafval. Ook anderszins is naar het oordeel van de rechtbank niet gebleken van een naar buiten kenbare bestemming van de mijnsteenberg om duurzaam ter plaatse te blijven.

De Stichting Behoud Mijnsteenberg Oranje Nassau IV kan tegen deze uitspraak in beroep gaan bij de Raad van State en in afwachting van die uitspraak zullen er geen afgravingswerkzaamheden verricht worden.

14-6-2007 11:33