Time : 11:10:12
Date : 14 June 2007
Sender Name: Regie der Gebouwen

Regie der Gebouwen - Plaatsing van zonnepanelen op de daken van overheidsgebouwen (duurzaam energiebeleid)

In uitvoering van de beslissing van de Ministerraad van 18 maart 2007, stelt de federale Regie der Gebouwen 30.000 m² oppervlakte aan daken ter beschikking voor het plaatsen van zonnepanelen en de productie van groene energie (duurzaam energiebeleid).

De Regie der Gebouwen in samenwerking met Fedesco lanceert een oproep tot kandidaat-concessiehouders waarbij hun de mogelijkheid wordt gegeven om op de daken van federale overheidsgebouwen, zonnepanelen (fotovoltaïsche installaties) te plaatsen en uit te baten, voor de productie van groene energie.

In een eerste fase zal de Regie der Gebouwen de komende vijf jaar zo'n 10.000 m² nuttige dakoppervlakte per Gewest ter beschikking stellen. In totaal gaat het dus om 30.000 m² op het Belgisch grondgebied.

Energieproducenten en ondernemingen gespecialiseerd in fotovoltaïsche installaties kunnen hun offerte indienen tot en met donderdag 6 september 2007. Alle informatie en documenten over deze concessie is beschikbaar op www.regiedergebouwen.be (rubriek aannemers
-overheidsopdrachten) en op www.fedesco.be.

De weerhouden onderneming(en) zal/zullen een lijst van federale overheidsgebouwen ontvangen waarvan de daken mogelijk in aanmerking kunnen komen voor de plaatsing van zonnepanelen. Het gaat om federale overheidsgebouwen die de Regie der Gebouwen beheert; beschermde gebouwen en uitzonderlijke monumenten komen niet in aanmerking. De gebouwen zijn over het ganse Belgische grondgebied verspreid .

De concessiehouder zal op basis van zijn knowhow, en in samenwerking met de Regie der Gebouwen en Fedesco (N.V. van publiek recht), verder onderzoeken welke voorgestelde gebouwen op technisch vlak weerhouden kunnen worden.

De opbrengsten, gegenereerd door de zonnepanelen, onder de vorm van groenestroomcertificaten, groene elektriciteit en eventuele bijkomende subsidies, worden eigendom van de weerhouden concessiehouder. De investeringskost (installatie, beheer, .) is ten laste van de concessiehouder. Per gebouw/dak wordt een bijzondere concessie-overeenkomst opgemaakt voor een duurtijd van 20 jaar.

Johan Vanderborght
Woordvoerder / porte-parole
Regie der Gebouwen / Régie des Bâtiments
Gulden Vlieslaan 87 bus 2 Avenue de la Toison d'Or 1060 Brussel / Bruxelles

-----------------------------
Tel.: +32(0)2-541 65 05
Fax: +32 (0)2-541 65 01
johan.vanderborght@regiedergebouwen.be
johan.vanderborght@regiedesbatiments.be
www.regiedergebouwen.be / www.regiedesbatiments.be