Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 193 AW
Datum: 14 juni 2007

ROM-project zet voor bijna E45 miljoen om aan projecten in Zuidoost Friesland

Stuurgroep ROM stemt in met eindevaluatie ROM-project

De Stuurgroep ROM heeft vandaag ingestemd met de eindevaluatie van het ROM-project, die is gedaan in het kader van de beëindiging van het ROM-convenant, eind dit jaar. Uit de evaluatie blijkt dat sinds de start van het project in 1998 bijna E45 miljoen is omgezet, waarvan E18 miljoen in de periode 2004-2007. De Stuurgroep is ook akkoord met de aanbevelingen om afspraken te maken over de restopgave van het project. Deze restopgave zal in de Stuurgroep van november 2007 bestuurlijk en financieel worden verankerd in een intentieverklaring. In deze verklaring wordt voorzien om samen met de streek projecten af te maken die de afgelopen jaren zijn gestart. Belangrijk onderdeel daarvan is de realisatie van de EHS in de vijf landinrichtingsgebieden.

Met de beëindiging van het ROM-convenant gaan de afspraken over de lange termijndoelen en de restopgave dus niet verloren. De doelen zullen alleen via een ander spoor worden gerealiseerd. In 2008 zullen nog veel lopende projecten worden afgerond binnen de thema's water, landbouw, natuur en landschap. Voor de thema's natuur en landschap gaat het vooral om uitvoeringsprojecten. Bij water gaat het veel meer om proces- en studiegerichte projecten, waarbij met diverse betrokkenen nog overeenstemming moet worden bereikt. In de toekomst moet er nog voor E 50 miljoen worden omgezet in de landinrichtingsprojecten die in uitvoering zijn.

Eindevaluatie
Verder blijkt uit de eindevaluatie dat de landbouwprojecten in het gebied zijn grotendeels uitgevoerd. Het meest succesvolle landbouwproject is de milieudoorlichting. Driekwart van de agrarische bedrijven heeft hier aan deelgenomen. Daarnaast wordt de oprichting van diverse Agrarische Natuurverenigingen een succes genoemd. Voor wat betreft de Wet Ammoniak Veehouderij zijn er nog enkele knelpuntbedrijven.

Voor het thema water geldt dat er de komende jaren nog een inspanning ligt om het vergroten van de waterberging in het gebied te realiseren. Het belangrijkste resultaat binnen het thema landschap is het opstellen van en het realiseren van visies uit het Landschapsbeleidsplan (LBP). Daarnaast blijkt de formule van het project Doarpen in 't grien een groot succes te zijn. Grote zorg is het reguliere onderhoud en het aanleggen van nieuwe elementen, omdat hiervoor op dit moment geen geldmiddelen beschikbaar zijn. Voor het thema recreatie en toerisme is in het tweede activiteitenprogramma de nadruk meer komen te liggen op recreatieve voorzieningen die integraal gerealiseerd kunnen worden met andere projecten, zoals natuurontwikkeling. Er zijn diverse projecten uitgevoerd die het kwaliteitsniveau van de voorzieningen ten goede zijn gekomen.

ROM-project

Het ROM-project Zuidoost Friesland staat voor Ruimtelijke Ordening en Milieu en startte in 1998, vooral vanwege de kwaliteit en de kansen in het gebied voor natuur en landschap, landbouw en water. Daarnaast was recreatie een belangrijk speerpunt. Overheden en maatschappelijke organisaties ondertekenden hiervoor een ROM-convenant en een Plan van Aanpak. Daar is een Activiteitenprogramma aan gekoppeld, dat sinds 1998 volop in uitvoering is. Belangrijk onderdeel van het ROM-project is de invulling van 2000 hectare nieuwe natuur in de vijf deelgebieden Oranjewoud-Katlijk, Elsloo-Appelscha- Oosterwolde, Koningsdiep, Beekdal Linde en het Fochteloërveen.


-----------------------

---- --