Gemeente Breda

Evaluatie van de Alliantie voor wonen in Breda 2004

De samenwerking tussen de gemeente Breda en de corporaties Laurentius, Singelveste en WonenBreburg is vanaf 2004 aanmerkelijk verbeterd. Dat is een van de conclusies van de evaluatie van de Alliantie voor wonen in Breda 2004

Een andere belangrijke conclusie is dat partijen elkaar meer moeten aanspreken op het nakomen van de afspraken. De gemeente Breda zal de aanbevelingen inbrengen in de voorbereiding van de Woonvisie Breda 2007-2010.

In januari 2004 hebben de gemeente Breda en de corporaties Laurentius, Singelveste en WonenBreburg een "Alliantie voor wonen" ondertekend. In deze alliantie zijn algemene afspraken vastgelegd over de verdeling van de rol en taken van de gemeente en de corporaties. Maar er zijn ook concrete afspraken gemaakt over bijvoorbeeld het aantal te bouwen woningen en het aandeel bereikbaar daarin, over de aanpak van de leefbaarheid, het huisvesten van verschillende groepen en over het beter toegankelijk maken van entrees van appartementgebouwen.

De Alliantie uit 2004 is in opdracht van de gemeente en de drie corporaties geëvalueerd. Hiervoor is een opdracht verstrekt aan buro Gerrichhauzen en Partners. Uit het evaluatierapport blijkt dat de samenwerking aanmerkelijk is verbeterd. De onderlinge sfeer is goed en partijen kunnen elkaar snel vinden bij het oplossen van problemen. De aanpak van hennepkwekerijen maar ook het starten van een Taskforce en de Intakeprocedure voor nieuwe bouwinitiatieven, zijn hiervan goede voorbeelden.

Natuurlijk zijn er een aantal punten die beter kunnen en naar de mening van de gemeente en de corporaties ook beter moeten. Een aantal afspraken is niet op tijd of helemaal niet uitgevoerd. Bijvoorbeeld afspraken in relatie tot het grondbeleid maar ook over beleidsvernieuwing en het tempo van uitvoering. Dat moet beter. Daarom wordt aanbevolen om bij de voorbereiding van nieuwe afspraken alle beleidsvelden van de gemeente maar ook meer gevarieerde werkzaamheden van de corporaties, te betrekken.

In de aanbevelingen wordt ook gewezen op bijvoorbeeld het elkaar scherper aanspreken op het nakomen van de gemaakte afspraken, het beter volgen van de voortgang en het beter meetbaar maken van de doelen. De corporaties hebben aangegeven dat de afspraken niet alleen betrekking moeten hebben op fysieke maar ook op sociale onderwerpen, bijvoorbeeld sociale samenhang en leefbaarheid.

De gemeente Breda en de corporaties gaan werken aan het maken van nieuwe afspraken voor de periode 2008-2011. De aanbevelingen uit de evaluatie zullen hier een belangrijke rol in spelen. De evaluatie en de aanbevelingen maken vanaf heden ook onderdeel uit van de verdere voorbereidingen van de Woonvisie Breda.

Breda, 14 juni 2007