Gemeente Haaksbergen

Onderzoek naar kwaliteit van welzijn

Kunnen Haaksbergenaren zich in het algemeen goed redden? Nemen ze deel aan de maatschappij? Maken bewoners gebruik van welzijnsvoorzieningen? Wat kan de gemeente doen om de sociale samenhang te verbeteren? Over dit soort vraagstellingen buigt de gemeente zich momenteel bij het maken van nieuw beleid om het welzijn binnen de gemeente Haaksbergen te verbeteren.

Daarom wordt de komende maanden geïnventariseerd hoe inwoners en diverse instanties het welzijn en de sociale samenhang binnen de gemeente ervaren. Binnen een week verstuurt de gemeente Haaksbergen naar 400 willekeurig geselecteerde inwoners een vragenlijst. Daarin krijgen ze vragen voorgelegd over bijvoorbeeld mantelzorg, sport, cultuur, sociale contacten en opvoeding. De gemeente wil van inwoners horen wat hun ervaringen en ideeën zijn op dit gebied. Inwoners geven daardoor een signaal af over wat volgens hen hoog op de politieke agenda moet staan. De medewerking van inwoners wordt erg gewaardeerd, daarom biedt de gemeente als dank een theaterbon aan ter waarde van 10,= voor de eerste 250 personen die de vragenlijst ingevuld terugsturen.

Ook gesprekken met instellingen

Behalve inwoners worden ook instellingen die actief zijn op het gebied van welzijn, zoals bijvoorbeeld Kulturhus t Iemenschoer, de bibliotheek en de Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Enschede-Haaksbergen, betrokken bij het onderzoek. Diverse medewerkers van de gemeente hebben interviews met vertegenwoordigers van deze welzijnsinstellingen. In het najaar organiseert de gemeente vervolgens een tweetal werkconferenties voor instellingen en inwoners, waar de informatie die uit de onderzoeken naar voren is gekomen op tafel wordt gelegd voor discussie. De werkconferentie voor inwoners en adviesorganen, zoals de wijkraden, vindt plaats op 13 september 2007 in het gemeentehuis. De conferentie voor maatschappelijke instellingen is een paar dagen later, op 19 september 2007.

Breed begrip

Wethouder Marijke van Beek is namens het college verantwoordelijk voor welzijnsvraagstukken: Welzijn is zon breed begrip. We waren hier bij de gemeente gewend om al die terreinen van welzijn afzonderlijk te benaderen. We schreven in het verleden bijvoorbeeld een aparte cultuurnota of maakten een actieplan voor de jeugd. Op zich heel goed, maar waar het nu om gaat is beleid te ontwikkelen voor welzijn in brede zin. We willen een overkoepelende visie, die de basis vormt voor beleid van de afzonderlijke aspecten van welzijn. De wethouder vertelt, dat het gewenst is om nu eens in één keer, vanuit verschillende invalshoeken de sociale samenhang onder de loep te nemen en op basis daarvan beleid te ontwikkelen. De overkoepelende welzijnsvisie is vervolgens het vertrekpunt voor nog verder te ontwikkelen beleid, bijvoorbeeld voor de sport of de Wmo.

De wethouder voegt daar nog aan toe: De tijd dat notas zonder interactie met belanghebbenden worden geschreven is voorbij. Daarom vinden we het belangrijk om dit onderzoek uit te voeren en te luisteren naar wat er echt leeft bij Haaksbergenaren en instellingen.