Persberichten Eemland zuid, 12.30 uur

Utrecht, 14-06-2007

Auto vernield

LEUSDEN Vier jongens gingen op woensdag 13 juni een geparkeerde auto met verf, aarde, stenen en eieren te lijf.

In de middag parkeerde een 58-jarige man uit Leusden zijn auto in een parkeervak aan de Horsterweg en ging in de buurt vissen. Na de vispartij liep hij rond 18.45 uur terug naar zijn auto. Van afstand zag hij dat een jongen met de helft van zijn lichaam door het openstaande raam in de auto hing en dat drie andere jongens aarde, stenen en dergelijke in de auto gooiden.

De man liet zijn visspullen vallen en trok een sprint naar zijn auto. Hij slaagde erin twee onverlaten in hun kraag te vatten, de andere twee ontkwamen. De Leusdenaar belde 112 en droeg de twee verdachten, jongens van 13 jaar oud en afkomstig uit Leusden, kort daarna aan de agenten over. Van één van de aangehouden verdachten kreeg een agent het mobiele nummer van een derde verdachte, een 12-jarige plaatsgenoot. Hij werd gebeld en kwam terug naar de Horsterweg. Ook hij werd aangehouden.

De auto bleek onder de blauwe en oranjeverf te zijn gespoten. In de auto was het een grote bende van aarde, stenen, kapotte eieren, houten balken en nog meer rommel. Het slachtoffer deed aangifte van de vernielingen. Daarbij verklaarde hij dat hij na het parkeren van zijn auto was vergeten het raam dicht te doen. Vandaar dat de verdachten in de auto konden komen.

Bij hun verhoor ontkenden de verdachten aanvankelijk in alle toonaarden dat zij ook maar iets met de vernielingen te maken hadden. Uit onderzoek kwam ook de identiteit van de vierde verdachte, een 12-jarige jongen uit Leusden, naar boven. Hij werd in zijn ouderlijke woning aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Uiteindelijk gaven alle verdachten toe de vernielingen te hebben gepleegd. Tegen het viertal is proces-verbaal opgemaakt en het verbaal wordt voor afhandeling middels een alternatieve straf overgedragen aan Bureau HALT. Tevens moet het viertal opdraaien voor de schade aan de vernielde auto.

Fietsers botsen

AMERSFOORT Op woensdagmiddag 13 juni kwamen twee fietsers met elkaar in botsing.

Rond 17.25 uur reed een 55-jarige fietser uit Amersfoort over de Koppelpoort. Hij wilde linksaf de Stadsring oprijden, maar kwam daarbij in botsing met een 19-jarige fietsster uit Amersfoort, die vanuit de richting van de Troostwijkstraat, het Smallepad ter hoogte van de Stadsring wilde oversteken.

De vrouw klaagde over pijn in haar rug, maar hoefde niet naar het ziekenhuis te worden vervoerd. De man had mogelijk een gebroken kaak. Hij is voor onderzoek per ambulance naar het Lichtenbergziekenhuis in Amersfoort gebracht.

Met de motor een trap op

AMERSFOORT Op woensdag 13 juni kon een gestolen bromfiets worden terugbezorgd bij de eigenaar.

Rond 12.20 uur zag een motoragent op de Grote Koppel een jongen met een bromfiets uit de tunnel komen lopen. Bij het zien van de motoragent gooide de jongen de bromfiets neer en sprintte de trap op. De motoragent liet zich niet uit het veld slaan en reed met zijn motor de trap op.

De verdachte, een 15-jarige jongen uit Amersfoort, werd op de Schimmelpenninckstraat staande gehouden. De jongen overhandigde zijn identiteitsbewijs aan de agent. Die gaf hem de opdracht mee terug te lopen naar de Grote Koppel naar de achtergelaten bromfiets. De agent reed terug naar de bromfiets om te voorkomen dat een ander met het voertuig aan de haal zou gaan. De verdachte bedacht zich kennelijk en verdween.

De bromfiets bleek op zondag 10 juni in Amersfoort te zijn gestolen. De agent heeft contact opgenomen met de moeder van de verdachte. Zij zou contact met de politie opnemen, als haar zoon thuis zou verschijnen. De eigenaar van de bromfiets is met zijn eigendom verenigd. Het onderzoek naar de verdachte wordt voortgezet.