Gemeente Helmond


Nieuwe turnhal aan de Rakthof

Het college van b&w heeft besloten dat een nieuwe turnhal kan worden gevestigd in de showroom van Janssen en Fritsen BV aan de Rakthof.

Janssen en Fritsen BV bouwt een nieuwe showroom en verbouwt de huidige showroom aan de Raktweg (Rijpelberg) tot een moderne turnhal. Hoofdgebruiker wordt de Helmondse turnvereniging HT 35. Al vele jaren vraagt de grootste turnvereniging van Helmond HT35 om een turnhal waarin trainingen kunnen worden gegeven. Bij de behandeling van de begroting 2007 (november 2006) heeft de gemeenteraad een bedrag van
1.326.500,= beschikbaar gesteld als eenmalige bijdrage om een turnhal in Helmond mogelijk te maken en te kunnen exploiteren.

Nauwe samenwerking Janssen en Fritsen en HT'35

In overleg met Janssen en Fritsen en HT35 is een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar een turnhal aan de Rakthof. Janssen en Fritsen is bereid om het pand in eigendom te houden en te verbouwen tot turnhal. Daarbij is sprake van een flinke zelfwerkzaamheid en sponsoring van Janssen en Fritsen. De showroom voldoet aan de afmetingen van een trainingsturnhal en is groter dan de geplande turnhal op Suytkade.
Verder is gebleken dat een te vormen Stichting Turnhal Helmond met een jaarlijkse subsidie van de gemeente de exploitatie rond kan krijgen. Hierdoor kan de huurprijs voor Helmondse verenigingen per uur beperkt blijven tot een bedrag dat gedragen kan worden door de turnverenigingen. De turnhal zal ook als toonzaal voor Janssen en Fritsen blijven fungeren en er kunnen nieuwe producten worden getest. Omdat een toonzaal er netjes uit moet zien, zal de te vormen Stichting Turnhal Helmond zorg moeten dragen voor goed beheer en onderhoud.

Project Suytkade

De gemeente heeft onderzocht of de lopende onderhandelingen over het geplande sport- en leisurecentrum op Suytkade geschaad wordt door het onderdeel turnhal eruit te halen. Gebleken is dat dit niet het geval is.
Hoewel de turnhal in het plan Suytkade zeker inpasbaar was, bleek de mogelijkheid voor de exploitant om m.b.t. de turnhal synergie te behalen (bijv. dubbelgebruik of efficiënte personele inzet) erg beperkt te zijn. Door het weglaten van de turnhal zijn de onderhandelingen over de sporthal uiteindelijk zelfs positief beïnvloed.

Werkgroep turnverenigingen

Gezien het belang voor de gehele turnsport in Helmond is een werkgroep opgericht waar alle turnverenigingen bij betrokken zijn, inclusief een afvaardiging van de Raad voor de Sport Helmond. Hierdoor is de samenwerking tussen de turnverenigingen onderling versterkt. HT35, de grootste turnvereniging, heeft het overleg met de gemeente gevoerd en zal ook een nadrukkelijke rol gaan spelen bij de nieuw te vormen Stichting Turnhal Helmond. De andere turnverenigingen zullen als huurder gebruik gaan maken van de turnhal.