Gemeente Wageningen

Graaf Blauw in natuurgebied de Blauwe Kamer

De komende weken wordt natuurgebied de Blauwe Kamer regelmatig omgetoverd tot het oude landgoed van `Graaf Blauw'. In het kader van het gelijknamige lesproject bekijken en beleven leerlingen van groep 3 tot en met 5 hier allerlei onderdelen van de natuur, zoals vleermuizen, kleine beestjes, bloemen en waterdiertjes. `Graaf Blauw' is een lesproject van Het Groene Wiel.

Graaf Blauw
Het lesproject voor de basisschoollleerlingen begint met het verzonnen verhaal over Graaf Blauw. Deze oude graaf, die vroeger in de Blauwe Kamer schijnt te hebben gewoond, was zeer bang voor alles wat met natuur te maken had. Hij heeft geprobeerd om de natuur helemaal van zijn landgoed te verbannen.
Graaf Blauw wilde liefst alles bestraten en al het gras, al het water en alle planten en dieren weg hebben. Maar de Graaf heeft deze strijd verloren. Zijn kasteel is tot een ruïne vervallen, zijn paarden lopen nu wild rond en het barst van de natuur in de Blauwe Kamer! Wel staat de oude steenfabriek er nog, waar Graaf Blauw stenen bakte om hoge muren te bouwen tegen de natuur.

Actief de natuur beleven
De leerlingen zien tijdens de les met eigen ogen hoe de natuur het van Graaf Blauw heeft gewonnen. Ze vinden allerlei diertjes in de ruïne van zijn kasteel, bekijken het leven onder water met een speciale waterkijker en ontdekken dat er nu vleermuizen wonen in de oude steenfabriek. De opdrachten die de kinderen moeten uitvoeren zijn steeds zo dat zij de natuur heel actief beleven; ze kijken, luisteren, ruiken en voelen. De centrale vraag hierbij is : `Wat vind ík van de natuur?'. Door steeds met de ogen van de graaf en met eigen ogen naar de natuur te kijken worden de kinderen zich bewust van hun eigen mening. Vinden ze de natuur ook eng net als de graaf, of vinden ze het juist leuk of mooi?

Het Groene Wiel
Het project is een onderdeel van het lesaanbod natuur- en milieueducatie van Het Groene Wiel. Scholen kunnen zich hiervoor inschrijven via het jaarlijkse programma. Meer informatie? Kijk op www.groenewiel.nl.