Gemeente Zoetermeer

Hoofdlijnen begroting 2008 vastgesteld

Raad schrapt aantal voorgestelde bezuinigingen

De gemeenteraad van Zoetermeer heeft zich maandag 11 juni in het Voorjaarsdebat gebogen over de uitgangspunten voor de begroting van 2008. Het is de grondslag voor de programmabegroting 2008-2011. De financiele en beleidsmatige leereffecten van de jaarrekening 2006, die zijn besproken in het resultatendebat werken door in de Voorjaarsnota. Maar ook het collegeprogramma, het Regeerakkoord en actuele maatschappelijke ontwikkelingen hebben effect op de meerjarenbegroting.

Bezuinigingen
De financiele situatie voor de gemeente is door het onlangs gesloten bestuursakkoord tussen de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Rijk weliswaar verbeterd, maar volgens het college is er geen ruimte voor nieuw beleid of het laten vervallen van bezuinigingen. Via moties en amendementen heeft de raad toch besloten tot diverse wijzigingen op de voorjaarsnota, zoals het handhaven van de bouw van de definitieve bibliotheek in Oosterheem. Voorwaarde hiervoor is wel dat de voorgestelde bezuiniging wel op een andere manier binnen de bibliotheek kan worden gevonden. Ook de voorgestelde fusie tussen stichting Mooi! en de Zorgring-Ouderenwerk is geschrapt. De voorgestelde bezuiniging op het onderhoud en de veiligheid van de stad wordt met ruim 7 ton verminderd. Aan de bezuiniging op de Vrijetijdscentra worden zodanige voorwaarden gesteld, dat de gebruikers daar niets van mogen merken. De voorgestelde bezuiniging op het communicatiebudget van de raad wordt teniet gedaan, zodat straks de raadsvergaderingen via ZoetermeerFM en Internet kunnen worden uitgezonden. De raad vindt het belangrijk om de inwoners zo direct mogelijk te betrekken bij zijn vergaderingen.

Nieuwe voorstellen
Er zijn ook diverse nieuwe beleidsvoorstellen aangenomen door de raad. Over de inrichting van de stad zijn voorstellen aangenomen om het Stadhuisplein verder aan te kleden en om de kunst bij nieuwbouwprojecten in de wijk te plaatsen en door de wijkbewoners te laten kiezen. Er komt een onderzoek naar het verkeerslawaai van de A12 en de hoofdwegen en er komt een fonds om bij bouw- en herstructureringsplannen de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren.

Milieu en duurzaamheid
De raad heeft besloten het Millenniumfonds duurzaam Zoetermeer op te richten, met een startkapitaal van EUR 1 mln. Het doel van het fonds is om een duurzaam leefmilieu te stimuleren door het organiseren van stimuleringsacties en campagnes. De raad wil dat Zoetermeer hierdoor op het gebied van duurzaamheid bij de beste tien gemeenten van Nederland gaat horen.
Een van de maatregelen om dit bereiken is om te onderzoeken hoe het gebruik van zonnepanelen door particulieren kan worden gestimuleerd, bijvoorbeeld door gemeentelijke subsidies. Ook komt er een onderzoek naar het gebruik van duurzame energie en naar het oprichten van een eigen, gemeentelijk energiebedrijf. Nog in deze raadsperiode zou een aantal nieuwe windturbines in Zoetermeer kunnen worden geplaatst. Hiermee wordt een particulier initiatief van vereniging De Windvogel uitgevoerd.

Sport en ontspanning
Op het gebied van sport en ontspanning is besloten een jaarlijks sportgala met de verkiezing van de Zoetermeerse sportvrouw, -man
-ploeg en -talent. De investeringsimpuls voor amateurclubs krijgt een permanent karakter. De deelname aan sportactiviteiten door iedereen wordt gestimuleerd, door alle sportclubs te vragen deel te nemen aan de ZoetermeerPas. Het college is gevraagd te onderzoeken of er bij gebrek aan vrijwilligers professionele ondersteuning van de sportclubs kan komen in de vorm van een sportbemiddelingsbureau. Er komt een onderzoek naar het gebruik van de bewaard gebleven spanten van het oude station Zoetermeer voor een eventuele Kunsthal of een ander bestemming.

Sociaal-maatschappelijk en zorg
Ook op sociaal-maatschappelijk en zorggebied heeft de raad meerdere initiatieven genomen. De schuldhulpverlening wordt uitgebreid en kwalitatief versterkt. De informatie aan vrijwilligers over de beloningsmogelijkheden wordt verbeterd, onderzocht wordt of de burenhulp kan worden gestimuleerd door onder andere een burenhulpcentrale en er komen integratie-bevorderende maatregelen, zoals een introductie langs meerdere verenigingen voor alle geslaagden van de inburgeringscursus en een onderzoek naar het opzetten van laagdrempelige taal-oefenbijeenkomsten. Het college is ook gevraagd een onderzoek te doen naar de behoefte aan gezinsondersteuning en om binnen drie maanden crisisopvang voor jongeren te realiseren. De Rekenkamercommissie zal worden gevraagd een onderzoek in te stellen naar het functioneren van de jeugdzorg. Om de nazorg voor slachtoffers van huiselijk geweld te verbeteren stelt de raad EUR 50.000,- beschikbaar voor 2008. Het college moet voor de jaren daarna dit bedrag in de begroting opnemen. Er komt een jaarlijkse prijs van maximaal EUR 500,- voor de ondernemer, die zich op heeft onderscheiden op het gebied van de toegankelijkheidsverbetering voor invaliden. Voor de toekomstige permamente vestiging van de bibliotheek in Oosterheem zal in het ontwerp extra aandacht aan de toegankelijkheid worden besteed. Om snelle hulp bij een hartstilstand mogelijk te maken verzoekt de raad het college te onderzoeken, of er op meer (openbare) plaatsen, zoals wijkposten en winkelcentra defribrilatoren geplaatst kunnen worden.

Diverse
Bij het inkoop- en aanbestedingbeleid en acquisities moet nagegaan worden of de andere partij zich niet schuldig maakt aan ongewenste praktijken, zoals kinderarbeid, schending van mensen- en dierenrechten, milieudelicten en beleggingen in wapenfabrieken. De raad wil voortaan jaarlijks het programma "te land, ter zee en in de lucht" naar Zoetermeer proberen te halen vanwege de positieve publiciteit voor Zoetermeer.